DZS: Porastao obujam građevinskih radova za gotovo 8 posto

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u veljači ove godine porastao je u odnosu na siječanj za 3,2 posto, a prema prošlogodišnjoj veljači za 8,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Izvješće DZS-a pokazuje da je, prema kalendarski prilagođenim podacima, na međugodišnji rast građevinskih radova u veljači utjecao rast njihova obujma na zgradama od 15,6 posto, a na ostalim građevinama povećan je za 1,5 posto.

Prema izvornim indeksima, u veljači ove godine u odnosu na veljaču 2015. obujam građevinskih radova veći je za 9,4 posto. Pritom je na zgradama obujam radova porastao 16,7 posto, a na ostalim građevinama veći je za 2,5 posto. Usporedba prvih dvaju mjeseci ove, s istim razdobljem prošle godine prema izvornim indeksima, pokazuje rast obujma građevinskih radova za 3,8 posto.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u veljači ove godine 49,2 posto satnice odrađeno je na zgradama, a 50,8 posto na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 55,6 posto odrađeno je na novogradnji, a 44,4 na ostalim radovima. Tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca, radnici su na zgradama odradili 49 , a na ostalim građevinama 51 posto radnih sati. Istovremeno, na novogradnju se odnosi 55,5, a na ostale radove 44,5 posto radnih sati.

„Podaci povezani s građevinarstvom u prva dva mjeseca ove godine ohrabrujući su: pored rasta obujma građevinske aktivnosti, prisutan je i znatan rast broja izdanih građevinskih dozvola (za 27,3 posto na godišnjoj razini) i u njima sadržane vrijednosti predviđenih radova (za 7,2 posto). Održivost takvog rasta bit će testirana već na podacima za ožujak kada će se izgubiti utjecaj baznog učinka, odnosno niskih ostvarenja u prva dva mjeseca prošle godine”, poručio je u osvrtu na podatke DZS-a Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore.

You may also like