DZS očekuje rast industrijske proizvodnje 14. mjesec za redom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak izvješće o industrijskoj proizvodnji u ožujku, a makroekonomisti očekuju njezin rast 14. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u ožujku industrijska proizvodnja porasla za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,5 do 3 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to 14. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Međutim, očekuje se i usporavanje rasta, s obzirom da je u veljači industrijska proizvodnja porasla 4,4 posto na godišnjoj razini. “Očekujemo rast i četrnaesti mjesec zaredom uslijed solidne inozemne potražnje te pada zaliha koji je bio prisutan tijekom 2015.”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Makroekonomisti kažu kako, osim jačanja inozemne potražnje, na što ukazuje višegodišnji rast izvoza, pozitivno na industrijsku proizvodnju utječe i blagi oporavak domaće potražnje.

Zahvaljujući tome, trend rasta proizvodnje ušao je u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto. “Uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje, tijekom 2016. godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje”, navodi jedan od analitičara u anketi Hine.

You may also like