DZS: Industrija raste deveti mjesec za redom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak izvješće o industrijskoj proizvodnji u listopadu, a makroekonomisti očekuju njezin rast deveti mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u listopadu industrijska proizvodnja porasla za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,4 do 3,9 posto. Pokažu li se procjene točne, bio bi to deveti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije.

Međutim, očekuje se usporavanje rasta, s obzirom da je u rujnu industrijska proizvodnja skočila 5,4 posto na godišnjoj razini, najviše od travnja 2008. godine. “Postupni oporavak domaće potražnje, uz i dalje snažan doprinos potražnje sa stranih tržišta, ukazuju na rast industrijske proizvodnje u odnosu na prošlogodišnji listopad”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine. U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 2,3 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zadrži li se pozitivan trend, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada. Današnji podatak važan je zbog toga što će pokazati jesu li na početku četvrtog tromjesečja nastavljeni pozitivni trendovi koji su potaknuli rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju.

You may also like