Home TribinaAnalize Dvotrećinsko povećanje kapaciteta sunca i vjetra u posljednjih pet godina

Dvotrećinsko povećanje kapaciteta sunca i vjetra u posljednjih pet godina

by Energypress.net

Analiza think tanka Ember

Prema analizi energetskog think tanka Ember, kapaciteti energije vjetra i sunca u Europskoj uniji porasli su za 65 posto od 2019. do 2023., a Njemačka je dala najveći doprinos.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak navodi se da je Njemačka zaslužna za 22 posto povećanja, a slijedi je Španjolska s 13 posto. Više od polovice od 27 država članica EU-a barem je udvostručilo svoje kapacitete energije vjetra i sunca tijekom tog razdoblja.

Od 2019. do 2023. solarni kapaciteti u EU više su se nego udvostručili, dosegnuvši 257 gigavata prošle godine, dok je kapacitet energije vjetra povećan za gotovo trećinu na 219 gigavata. Zahvaljujući novim kapacitetima, zajednički udio energije vjetra i sunca u proizvodnji električne energije u EU-u porastao je sa 17 posto na 27 posto u posljednje četiri godine.

Od 2019. energetski sektor EU-a značajno se promijenio zbog ambicioznih klimatskih politika i mjera za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.

Emberova stručnjakinja Sarah Brown kaže da su ambiciozne klimatske politike i ciljane mjere za udaljavanje od ruskog plina stvorile stvaran i održiv pomak.

Cilj strategije Green Deal Europske komisije je da obnovljivi izvori energije čine najmanje 42,5 posto energije koja se koristi u cijeloj EU do 2030. Uz Green Deal, EU nastoji postati klimatski neutralna do 2050. Strategija uključuje mjere u područjima kao što su energija, promet, industrija i poljoprivreda.

Related Posts