Dvoje ubijenih pobunjenika u Kijevu

Ukrajinska obavještajna služba u četvrtak je izvijestila da je razbila skupinu naoružanih pobunjenika koji su djelovali u Kijevu i drugim većim ukrajinskim gradovima te da je tijekom operacije ubijeno dvoje ljudi.

Pripadnici ukrajinske obavještajne službe SBU-a uhitili su dvojicu ruskih i trojicu ukrajinskih državljana nakon pucnjave u kojoj su ubijeni pripadnik specijalnih ruskih snaga i ruski član oružane skupine, na Facebooku je objavila glasnogovornica službe Olena Gitlijanska. “U glavnom smo gradu na jednome mjestu pronašli osam ručno izrađenih eksplozivnih naprava, četiri kilograma TNT-a, automatsko oružje, oko četrdeset granata i 2000 komada streljiva”, rekla je glasnogovornica. Ujedinjeni narodi ovaj su tjedan izvijestili da u područja istočne Ukrajine još uvijek iz Rusije stižu borci i oružje. Od početka sukoba, prije 20 mjeseci ondje je ubijeno više od 9100 osoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u srijedu od britanskog premijera Davida Camerona pomoć britanskih stručnjaka u analizi crne kutije borbenog zrakoplova kojeg su zbog povrede turskog zračnog prostora srušili turski lovci F-16. Ovaj zahtjev Putin je uputio u jeku dvotjedne ozbiljne diplomatske krize između Rusije i Turske zbog rušenja zrakoplova i salvi međusobnih kritika Ankare i Moskve. Tako je turski premijer Ahmet Davutoglu optužio Rusiju da pokušava u Siriji izvršiti “etničko čišćenje” i ojačati sunitske ekstremiste iz Islamske države (IS). Moskva pak optužuje Ankaru za “izdajnički čin”. Putin je u telefonskom razgovoru od Camerona zatražio pomoć britanskih stručnjaka u dešifriranju sadržaja crne kutije Suhoja-24, srušenog 24. studenoga. Britanska vlada je kratko priopćila da “proučava zahtjev” Kremlja.

You may also like

0 comments