Dvojbe glede nastavka sirijskih pregovora zbog Madaje

Novi kontingent humanitarne pomoći poslan je u četvrtak u Madaju, sirijski grad koji je pod blokadom prorežimskih snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, i u dva sela pod opsadom pobunjenika, rekao je visoki dužnosnik UN-a za Siriju Yacoub El Hillo.

Deseci kamiona iz Damaska su se uputili u Madaju, grad na granici s Libanonom, i sela Kefraju i al-Fuu u pokrajini Idlibu, koja su pod nadzorom pobunjenika, u kojima su već mjesecima deseci tisuća ljudi u zamci, bez mogućnosti da se maknu odande. U Madaju bi tijekom dana trebalo stići 45 kamiona s hranom i medicinskom opremom, a u dva sela još 18. El Hillo, koji je u pratnji konvoja, izrazio je nadu da će cijela operacija proteći bez popratnih poteškoća, iako bi dostavu pomoći Kefraji i al-Fui moglo otežati loše vrijeme. “Nadamo se da će strane postići dogovor kako bi se ova operacija mogla nastaviti”, rekao je El Hillo.

Visoki povjerenik UN za ljudska prava Zeid bin Ra’ad rekao je da je izgladnjivanje civila do smrti ratni zločin, čiji bi počinitelji morali kazneno odgovarati. “Osuđujemo sva takva djela; izgladnjivanje civila je ratni zločin po međunarodnom humanitarnom pravu i svaki takav čin zaslužuje da ga se osudi, bila riječ o Madaji ili Idlibu”, rekao je bin Ra’ad.

Upravo je opsada Madaje postala središnja točka sirijskih oporbenih skupina, koje zahtijevaju da se ta i sve slične blokade ukinu prije početka pregovora s Bašarovim režimom, zakazanih za 25. siječnja. Kao preduvjet za pregovore zahtijevaju i proglašenje prekida vatre i oslobađanje zatvorenika. “Osobno smatram da je 25. siječnja nerealističan datum glede mogućnosti da se dotad ukinu sve prepreke za pregovore”, izjavio je za Reuters ugledni pripadnik sirijske oporbe Geirge Sabra.

You may also like

0 comments