Dvije teme sastanka Obama – Putin

U ponedjeljak, 28. rujna, održat će se prvi službeni susret predsjednika Ruske Federacije i SAD-a Vladimira Putina i Baracka Obame u posljednje dvije godine. Lideri će najvjerojatnije razmatrati dvije glavne teme: reguliranje krize u Siriji i Ukrajini.

Susret Putina i Obame održat će se u New Yorku, u sklopu 70. zasjedanja Generalne skupštine UN-a. Zanimljivo je da su Moskva i Washington, govoreći o susretu, na različite načine odredili glavne teme sastanka: u Rusiji su rekli da će glavna tema biti Sirija, a u Sjedinjenim Američkim Državama – Ukrajina, piše Aleksej Timofejčev za Russia Beyond the Headlines.

Sirija

Glasnogovornik ruskog lidera Dmitrij Peskov je, govoreći o sljedećem susretu Vladimira Putina i Baracka Obame, izjavio da će ”primarna tema” biti Sirija. Rusija je u posljednje vrijeme aktivirala svoju politiku u tom pravcu. Službena Moskva je iznijela prijedlog da se osnuje velika antiteroristička fronta na Bliskom istoku, dok su mediji počeli izvještavati o pojačanju ruske vojne prisutnosti u Siriji. Službeni predstavnik Bijele kuće Josh Earnest je, sa svoje strane, izjavio da će na susretu Obama pozvati Putina da razmotri mogućnost priključenja Rusije postojećoj koaliciji protiv ekstremističke grupacije Islamska Država. Prema riječima Earnesta, Obama će pokušati ukazati ruskom predsjedniku da ruska vlast griješi što podržava sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Kako je 25. rujna izjavio Ilja Rogačev, šef odjeljenja za pitanja novih izazova MVP RF, Rusija bi se mogla priključiti koaliciji protiv Islamske Države, ako dobije odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a te djeluje u okviru UN-a, uz potpuno poštivanje međunarodnog prava. Istovremeno, postoji mišljenje da je tema Sirije za Vladimira Putina način da reanimira odnose sa SAD-om i Zapadom. ”Putinova zadaća je razbijanje te blokade. Mislim da ide s konkretnim prijedlozima po pitanju Sirije. […] No da bi zapadne države više govorile o Siriji, a ne Ukrajini, ti bi prijedlozi trebali biti ozbiljniji”, izjavio je za Gazete.ru Ivan Kurilla, profesor Europskog sveučilišta u Sankt-Peterburgu.

Međutim, Washington ne zna, kako je izvijestio izvor s američke strane, s kakvim prijedlozima ruski lider putuje u New York. ”Ni jednom nismo čuli jasnu izjavu o tome kako Rusija vidi svoje sudjelovanje u reguliranju situacije, koja je njezina pozicija po pitanju Asada, kako vidi predaju vlasti u državi”, naglasio je izvor s američke strane. ”Jako bismo željeli čuti od Putina jasnu poziciju Rusije”, rekao je.

Ukrajina

Moskva i Washington se pokušavaju dogovoriti o suradnji u rješavanju sirijskog problema.  Istovremeno, Josh Earnest, predstavnik Bijele kuće, ukazao je na to da je osnovni cilj susreta predsjednika razmatranje situacije u Ukrajini. Prema njegovim riječima, na susretu će se američki predsjednik pokušati ”uvjeriti da Moskva opravdava očekivanja glede ispunjavanja minskih sporazuma”. Predstavnik Bijele kuće je izjavio da je razmatranje ukrajinskog problema ”osnovna misija tih bilateralnih pregovora”. ”Primarni cilj susreta” je mogućnost razmatranja Ukrajine, rekao je dužnosnik.

Prema riječima Dmitrija Peskova, glavna rasprava o situaciji u Ukrajini održat će se 2. listopada u Parizu na susretu lidera država ”normandijske četvorke” (Rusija, Njemačka, Francuska i Ukrajina). Prema mišljenju Ivana Kurilla, ”najvjerojatnije će se raditi o zamrzavanju situacije”. Prema mišljenju ukrajinskog politologa Vladimira Fesenka, Putin će pokušati ostvariti da se priznaju ruski interesi u Ukrajini. Kako je izjavio Fesenko, to se prije svega tiče ulaska Ukrajine u NATO.

You may also like

0 comments