Dvije milijarde dolara za grčki dio Turskog toka

Cijena grčkog dijela gasovoda Turski tok bit će dvije milijarde dolara, izjavio je grčki ministar energetike, Panajotis Lafazanis. On je, u intervjuu televiziji Rosija24, istakao da među grčkim kompanijama postoji velika zainteresiranost za izgradnju i korištenje tog plinovoda.

“Sada već znamo da će se tim poslovima baviti grčka državna kompanija. Štoviše, pitanje financiranja je već riješeno. Procjenjujem taj infrastrukturni projekat na oko dve milijarde dolara”, kazao je ministar. Prema njegovim riječima, realizacija projekta omogućiće otvaranje oko 20.000 novih radnih mjesta u Grčkoj, što će utjecati, ne samo na ekonomski razvoj zemlje, nego i cijele regije, prenio je Tas. “To je vrlovažan trenutak za grčku ekonomiju koja prolazi kroz težak period. Grčki narod od će svega toga imati koristi”, uvjeren je Lafazanis.

U ministarstvu je rečeno da Grčka očekuje da potpiše memorandum o Turskom toku na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (PMEF), koji će se održati od 18. do 20. lipnja. “Što se tiče ekonomskog foruma potrudićemo se da baš na njemu potpišemo sporazum, takozvani memorandum o političkoj podršci tom gasovodu između Grčke i Rusije” dodao je Lafazanis. Krajem prošlog tjedna  Gasprom je priopćio da su direktor te kompanije Aleksej Miler i Lafazanis razgovarali u Sankt Peterburgu o pitanjima izgradnje kapaciteta za transport ruskog plina na teritoriji Grčke, podsjetio je Tas.

You may also like