Dvije godine od nestanka malezijskog zrakoplova

Malezija i Australija se još nadaju da će rasvijetliti tajnu nestanka Boeinga 777 Malaysia Airlinesa na letu MH370, točno dvije godine nakon nesreće, dok obitelji žrtava ne naziru kraj u rasvjetljavanju nesreće.

Zrakoplov malezijske aviokompanije nestao je 8. ožujka 2014. nedugo nakon polijetanja iz Kuale Lumpura u Peking, s 239 putnika i članova posade i najvjerojatnije se srušio u Indijski ocean. Ta je nesreća jedna od najvećih zagonetki u povijesti civilnog zrakoplovstva. Malezija će drugu obljetnicu obilježiti objavljivanjem privremenog izvješća o istrazi i minutom šutnje u parlamentu.

Vlasti “i dalje čine sve što je u njihovoj moći kako bi razriješile tu mučnu tajnu”, rekao je premijer Nadžib Razak. “Operacije pretraživanja trebaju se završiti krajem godine i još se nadamo da će se MH370 pronaći”, dodao je u priopćenju.

Skupina međunarodnih istražitelja, koja radi na tom slučaju, objavit će tijekom dana privremeno godišnje izvješće, sukladno međunarodnim propisima koji predviđaju objavljivanje novih informacija svake godine.

Australija se “iskreno nada” da će se pronaći olupina Boeinga 777 kako bi se “dali odgovori svima, napose obiteljima koje su izgubile svoje najmilije”, rekao je u utorak u priopćenju australski ministar prometa Darren Chester. “Pregledali smo 90.000 četvornih metara područja koje se pretražuje i koje se prostire na 120.000 četvornih metara”, navodi se u priopćenju. “Pretraživanje će se u danima i mjesecima koji dolaze nastaviti na preostalih 30.000 četvornih metara. Australija, Malezija i Kina iskreno se nadaju da će se zrakoplov pronaći”, poručio je.

Dvije godine od nesreće je i krajnji rok za podnošenje tužbe protiv aviokompanije Malaysia Airlinesa. Mnoge obitelji žrtava su u zadnje vrijeme to i učinile u Sjedinjenim Državama, u Maleziji, Kini, Australiji i drugdje, a neke su pristale na mirenje, navode odvjetnici.

Američka obitelj, čiji je član bio u zrakoplovu Malaysia Airlinesa na letu MH370, podnijela je tužbu protiv proizvođača zrakoplova u Sjedinjenim Državama, što je, čini se, prvi takav slučaj u toj zemlji. Tužba je podnesena prošlog tjedna u Chicagu, gdje je sjedište tvrtke Boeing, na ime Philipa Wooda, američkog građanina i putnika na letu MH370. Podnositelji tužbe tvrde da je zrakoplov bio tehnički neispravan i traže odštetu na sudu, vidljivo je iz preslike tužbe.

Tužitelji tvrde da je nesreća dijelom povezana s činjenicom da zrakoplov nije imao “lako dostupnu tehnologiju koja bi omogućila da se Boeing u stvarnom vremenu locira bilo gdje na planeti”. Nemogućnost da se sve dosad otkrije mjesto nesreće govori da je zrakoplov bio opremljen crnim kutijama s “nedjelotvornim” podmorskim signalnim uređajem, navodi se u tužbi.

You may also like