Dva zrakoplova nadlijeću Južnu Koreju kao odgovor na nuklearne pokuse

Dva američka bombardera B-1B nadlijetala su u utorak Južnu Koreju demonstrirajući silu prema Sjevernoj Koreji, četiri dana nakon njezina petog nuklearnog pokusa.

Nadzvučni zrakoplovi su oko 10.00 sati (3.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) ušli u južnokorejski zračni prostor iznad američke zračne baze Osan u Pjeongtaeku, 64 km južno od Seula.

Svaku letjelicu koja je došla iz zračne baze Andersen na otoku Guamu, u Tihom oceanu, pratili su američki i južnokorejski lovci. “Današnja demonstracija je samo jedan primjer čitavog niza vojnih mogućnosti ovog čvrstog saveza čija je zadaća osigurati i ojačati odvraćanje”, rekao je general Vincent Brooks, zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji.

“Sjevernokorejski nuklearni pokus je opasna eskalacija i neprihvatljiva prijetnja”, dodao je general, još jednom istaknuvši “nepokolebljivo zalaganje” Sjedinjenih Država za obranu svojih saveznika na tom području.

SAD će “donijeti nužne mjere u tu svrhu, putem operacija kao što je današnja i raspoređivanja sustava THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) na korejskom poluotoku”, dodao je smjerajući na američki proturaketni štit koji će se postaviti u Južnoj Koreji.

Kina se odlučno usprotivila raspoređivanju te ultrasofisticirane tehnike blizu njezine granice, ocijenivši da bi se mogla iskoristiti za promatranje njezinih vojnih sustava.

Cilj nadlijetanja zrakoplova u utorak je “uputiti jasno upozorenje Sjevernoj Koreji zbog njezinih nuklearnih pokusa kako bi se spriječila svaka nova provokacija”, rekao je novinarima Moon Sang-Gyun, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

Washington je i ranije izvodio ovakve prelete kao odgovor na prošle nuklearne pokuse Pjongjanga. U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika.

You may also like

0 comments