Dva ključna energetska poteza za ruski gospodarski oporavak

Godina je na izmaku, a rusko gospodarstvo je, čini se, isplivalo iz recesije. Moskva se vratila na međunarodna financijska tržišta, zabilježena je deflacija prvi puta nakon nekoliko godina te se Rusija podigla za jedanaest mjesta na Doing Bussines ljestvici. Dva su ključna razloga tome.

1. Rusija je pristala smanjiti eksploataciju nafte

Prvi put nakon nekoliko godina ruske vlasti su pristale smanjiti eksploataciju nafte za 300 000 barela dnevno. Ta odluka je bila uvjet za sklapanje sporazuma između članica OPEC-a i zemalja koje proizvode naftu a ne ulaze u ovaj kartel. Taj sporazum je sklopljen početkom prosinca 2016. godine. Formiran je posebni odbor koji će voditi računa o tome ispunjava li svaka zemlja preuzete obveze.

Rusija se odlučila za takav korak i pored toga što ona kao država na svojem teritoriju nema monopol na eksploataciju nafte. Naime, u Rusiji fosilno gorivo eksploatira nekoliko tvrtki, i samo jedan njihov dio kontrolira država. Pa ipak, sve krupne tvrtke na ruskom naftnom tržištu su pristale smanjiti eksploataciju. Na taj način one planiraju izazvati rast cijena nafte i plina.

2. Država je prodala paket kompanije “Rosneft” strancima

U cilju smanjenja deficita proračuna ruske vlasti su ponudile 19,5 posto dionica naftne kompanije “Rosneft”, inače najveće naftne kompanije u Rusiji koja pripada državi. Ovaj paket dionica neočekivano je kupio konzorcij švicarske korporacije Glencore i katarskog fonda Qatar Investment Authority. Ugovor vrijedi preko 10 milijardi eura.

Za sudionike tržišta ovaj sporazum je bio potpuno iznenađenje. Smatralo se da su kineski i indijski investitori potencijalni kupci dionica, ali su oni zahtijevali da sudjeluju u upravljanju kompanijom “Rosneft”. Štoviše, sama tvrtka “Rosneft” bila je spremna otkupiti vlastite dionice, tj. provesti takozvani buy-back.

Nakon sklapanja ugovora državi ostaje 50% plus 3 dionice kompanije “Rosneft”, a britanska kompanija BP će kao glavni europski partner imati 19,5 posto dionica, dok će po 9,75% imati Qatar Investment Authority i Glencore. Ostale dionice ove ruske kompanije su ponuđene na burzi.

Podsjetimo, u studenom 2016. godine uhićen je i smješten u kućni pritvor ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev. Prema podacima istrage, on je iznuđivao mito u visini od 2 milijuna dolara od tvrtke “Rosneft”, prijeteći da će u protivnom spriječiti njezino sudjelovanje u privatizaciji druge naftne kompanije “Bašneft”. Sam ministar odbacuje sve optužbe.

 

You may also like

0 comments