Dva dana uoči izbora ajatolah prozvao urotu Zapada

Dva dana do parlamentarnih izbora iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, upozorio je u srijedu da Zapad želi utjecati na izborne rezultate huškajući centriste bliske predsjedniku Hassanu Rouhaniju protiv konzervativnih vođa.

Hamnei, koji je u svome govoru otkrio nepovjerenje prema politici približavanja Zapadu kakvu zagovara predsjednik Rouhani, izrazio je uvjerenje da će Iranci u petak glasati za to da Iran zadrži protuzapadno stajalište. Saveznici predsjednika Rouhanija nadaju se da će nuklearni sporazum što ga je Islamska Republika Iran u ljeti 2015. potpisala s velikim svjetskim silama ubrzati otvaranje zemlje prema svijetu nakon godina sankcija koje su naštetile gospodarstvu.

Međutim, tijekom izborne kampanje Rouhanijevi pristaše bili su pod velikim pritiskom tvrdolinijaša koji dominiraju sadašnjim sazivom parlamenta i optužuju ih za veze sa zapadnim silama, uključujući Sjedinjene Države i Veliku Britaniju.

Te optužbe, piše agencija Reuters, podsjećaju Irance na državni udar iz 1953. protiv nacionalističkog premijera Mohammada Mossadegha koji je želio zaštiti iranske interese od Zapada, a udar su orkestrirale Sjedinjene Dražve i Britanija kako bi ojačale vladavinu svoga saveznika šaha. Rouhani je u srijedu odbacio optužbe tvrdolinijaša da su njemu bliski kandidati povezani sa Zapadnim silama i nazvao je to uvredom zdravog razuma Iranaca.

Na Hamenijevoj službenoj stranici objavljeno je da je SAD skovao urotu kako bi se nakon nuklearnog sporazuma “infiltrirao” u Islamsku Republiku. “Jedno od neprijateljskih lukavstava je prikazati lažnu dihotomiju između provladinog i protuvladinog parlamenta”, piše Hamnei i dodaje “Nacija ne želi provladin ili protuvladin parlament, već snažan i pouzdan parlament koji je svjestan svojih dužnosti i ne dopušta da ga zastraše Sjedinjene Države”.

Rouhanijeve pristaše nadaju se osvojiti više zastupničkih mjesta u parlamentu od 290 te u Skupštini stručnjaka od 88 članova, a upravo ovo drugo tijelo bira idućeg vrhovnog vođu čija je riječ presudna u državnoj politici.

Međutim, potencijalno popuštanje napetosti u odnosima sa Zapadom zvoni na uzbunu među tvrdolinijašima koji strahuju od “zapadne infiltracije” robe, usluga i ideja. Od potpisivanja sporazuma konzervativne vlasti uhitile su desetke umjetnika, novinara i poslovnih ljudi, u sklopu kampanje gušenja “zapadne infiltracije”.

 

You may also like