Dužnosnik svjetske banke: Populizam u SAD-u i Europi prijeti tržištima u nastajanju

Najveća prijetnja rastu tržišta u nastajanju u nadolazećim godinama mogao bi biti populizam i izolacionizam u razvijenim zemljama, izjavio je u utorak dužnosnik Svjetske banke Axel Peuker.

Širenje takvih trendova u SAD-u, Europi i drugim dijelovima svijeta negativno bi utjecalo na trgovinu i transmisijske mehanizme u gospodarstvima u nastajanju, od kojih se mnoga u velikoj mjeri oslanjaju na izvoz, rekao je Peuker, direktor odjela za financijsko savjetovanje i bankarstvo u Svjetskoj banci.

Sve izraženije distanciranje političkih lidera na razvijenim tržištima od globalizacije moglo bi pak potpiriti slično raspoloženje i među političkim liderima na tržištima u nastajanju, što bi dodatno pogoršalo siromaštvo i produbilo dohodovnu nejednakost, upozorio je dužnosnik Svjetske banke.

“Kakve će uzore nuditi razvijena tržišta u uvjetima širenja populizma?”, sažeo je problem Peuker na globalnom forumu o imovini s fiksnim prinosima koji je održan pod pokroviteljstvom rejting agencije Standard & Poor’s.

Jačanje izolacionizma zabrinulo je pojedine tržišne analitičare i ekonomiste nakon neočekivane britanske referendumske odluke o izlasku iz Europske unije. Tu je zabrinutost dodatno pojačala sve veća popularnost kandidata koji zagovaraju izolacionizam u Njemačkoj i drugim europskim zemljama i prijetnje republikanskog predsjedničkog kandidata u SAD-u Donalda Trumpa da će ukinuti trgovinske ugovore s Meksikom i uvesti trgovinske carine Kini. (Agencije)

You may also like

0 comments