Dužnosnici: Pozivnica za NATO relaksirat će odnose u Crnoj Gori

Pozivnica za ulazak Crne Gore u NATO, čiji je tekst već navodno usuglašen između ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a, biti će u srijedu i službeno upućena Crnoj Gori, javljaju u utorak podgorički mediji pozivajući se na svoje izvore iz Bruxellesa, dok crnogorski dužnosnici ocjenjuju kako će ta pozivnica smiriti tenzije koje su u posljednje vrijeme eskalirale u crnogorskom društvu.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je u ponedjeljak u Parizu, na rubu summita o klimi, da je izvjesno da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO, navodeći da su mu to potvrdili s najviših adresa Alijanse, te je ocijenio da će to biti velik dan za ovu državu. Potpredsjednik vlade Duško Marković ističe pak da će pozivnica za NATO na unutarnjem planu dovesti do relaksacije političke stvarnosti od tema koje su bile povod za polarizaciju društva. “Nakon što Crna Gora ostvari taj ključni multilateralni cilj, država će nastaviti njegovati tradicionalne prijateljske odnose pa će u vrhu naših bilateralnih prioriteta biti suradnja s Ruskom Federacijom”, rekao je Marković, dodajući kako ne očekuje organizirane prosvjede protivnika Alijanse.

Službeni odnosi Crne Gore i NATO započeli su 29. studenoga 2006. godine pozivom da ona pristupi Partnerstvu za mir (PzM).  Crna Gora je 2007. uspostavila Misiju pri NATO-u u Bruxellesu i Ured za vezu u Glavnom stožeru savezničkih snaga u Europi (SHAPE) u Monsu. U veljači 2008. godine NATO je odobrio početak izrade Individualnog partnerskog akcijskog plana – IPAP-a, nakon čega je Crna Gora mogla sudjelovati na ministarskom sastanku NATO-a u formatu 28+1, čime se uspostavlja politički dijalog između Crne Gore i NATO. Dvogodišnji ciklus IPAP-a okončan je u lipnju 2010. uz pozitivne ocjene NATO-a.

Prvi sastanak Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) s Crnom Gorom, čije je izaslanstvo vodio predsjednik vlade Milo Đukanović, održan je 9. ožujka 2009. godine. Potom je 29. prosinca 2009. donesena odluka o sudjelovanju predstavnika Vojske Crne Gore u Međunarodnoj pomoći snaga sigurnosti (ISAF) u Afganistanu, Liberiji (UNMIL) i somalijskim vodama (ATALANTA, u okviru misije EU). Crna Gora je 23. veljače 2010. priznata kao 44. zemlja koja kao ne-članica NATO-a doprinosi misiji ISAF-a te je u sklopu mađarskog kontingenta, a pod regionalnim zapovjedništvom Njemačke, u ožujku iste godine upućen prvi kontigent crnogorske vojske.

Za Dan neovisnosti Crne Gore, 21-22. svibnja 2014. u Crnoj Gori je boravio tadašnji glavni tajnik NATO-a Anders Fog Rasmussen. Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a 25. lipnja 2014., donesena je odluka da se s Crnom Gorom intenziviraju razgovori o njenom članstvu u Alijansi kako bi se do kraja 2015. odlučilo o upućivanju poziva za članstvo.  Na summitu NATO-a u Walesu 4. i 5. rujna 2015. potvrđena je odluka ministara vanjskih poslova NATO članica da se s Crnom Gorom započnu intenzivirani i fokusirani razgovori. Članice su se obvezale da do kraja 2015. godine procijene napredak Crne Gore i donesu odluku o upućivanju poziv za članstvo.

You may also like

0 comments