Duterte: Pošaljite sve izbjeglice nama, a bodljikava žica za dvoličnike

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte ponudio je prihvat izbjeglica u svoju državu iz cijelog svijeta, u vrijeme kada mnoge zapadne države zatvaraju granice za ovu unesrećenu kategoriju ljudi.

Duterte je za Al Jazeeru kazao kako je njegova dobrodošlica izbjeglicama na Filipine, državu sa 100 milijuna stanovnika gdje je siromaštvo veoma rašireno, izražena zbog neuspjeha Zapada da im pomogne.

„Kažem, pošaljite ih nama, mi ćemo ih prihvatiti. Prihvatit ćemo ih sve, i oni su ljudska bića“, kazao je on u emisiji Al Jazeere 101 East, u rijetkom pogledu iza kulisa na njegovo predsjednikovanje.

„Uvijek mogu doći ovdje, dočekat ću ih sa dobrodošlicom sve dok ne budemo puni do vrha“, dodao je bez obrazloženja kako će se Filipini nositi sa dolaskom izbjeglica.

Lider ove azijske države istaknuo je kako se zapadne države „zdušno zalažu za ljudska prava, ali sada mijenjaju kurs i kažu ne“.

„Možete ovdje ostati. Mi ćemo podići zid sa bodljikavom žicom, pa dvoličnici mogu ostati sa druge strane i gledati nas u oči”, rekao je Rodrigo Duterte, prenosi Al Jazeera Balkans.

You may also like