Đuro Đaković ide u dokapitalizaciju

Glavna skupština Đuro Đaković grupe donijela je u utorak odluku o povećanju temeljnog kapitala sa 151,9 na 303,9 milijuna kuna, odnosno za iznos od najviše 152 milijuna kuna, a ta bi se dokapitalizacija provela javnom ponudom novih dionica u jednom krugu, izvijestila je Đuro Đaković grupa.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem najviše 7,6 milijuna novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 20 kuna, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu te korištenje prava iznimke od obveze objavljivanja prospekta kod javne ponude.

Uprava će objaviti javni poziv za upis novih dionica u roku od najviše 15 radnih dana od današnje odluke skupštine. Upis novih dionica vršit će se u jednom krugu u kojem će pravo upisa imati svi ulagatelji koji će za upisane vrijednosne papire uplatiti najmanje 800 tisuća kuna po ulagatelju, za svaku pojedinačnu ponudu.

Svi postojeći dioničari imat će mogućnost sudjelovati u postupku upisa pod jednakim uvjetima kao i ostali ulagatelji, napominju iz Đuro Đaković grupe. Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako se upiše i uplati najmanje pet milijuna novih dionica. Konačna cijena novih dionica ovisit će o potražnji i odredit će je Uprava grupe u roku od dva radna dana nakon isteka razdoblja upisa.

Iz slavonskobrodske kompanije u objavi prenose i izjavu predsjednika Uprave Tomisalava Mazala koji ističe kako je u prošloj godini Đuro Đaković grupacija preokrenula višegodišnje trendove stagnacije i generiranja gubitaka. “Poslovanje s pozitivnim EBITDA pokazuje da grupacija ima pozitivne programe te da može naći tržišta za prodaju svojih proizvoda i u godinama bez prodaje svojeg najprofitabilnijeg programa. Nalazimo se na prijelomnom trenutku za budućnost kompanije jer je za nastavak uzlaznog trenda i povećanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu nužno vlasničko ulaganje, koje je u punom obujmu izostalo 2014. godine, a kojim bi se osiguralo ostvarenje planova u budućnosti”, izjavio je Mazal.

Prema nedavno objavljenim podacima, neto gubitak Đuro Đaković grupe u 2016. godini iznosio je 20,2 milijuna kuna, dok je dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza (EBITDA) bila 16,5 milijuna kuna. Na današnjoj glavnoj skupštini iz Nadzornog odbora Đuro Đaković grupe opozvani su Domagoj Bartek, Miroslav Karamarković, Vjekoslav Galzina i Milan Stanić, a u to su tijelo izabrani Hrvoje Knežević, Petar Mišević, Ivan Samardžić i Darija Jurica Vuković. Novi članovi NO-a obavljat će dužnost u mandatnom razdoblju od šest mjeseci, koje završava 20. rujna 2017. godine.

You may also like

0 comments