Đukanović: Crna Gora će sljedeće godine ući u NATO

Crnogorski premijer Milo Đukanović uvjeren je kako Crna Gora može realno očekivati da će do sredine iduće godine postati punopravna članica NATO-a, jer, kako je kazao, pristupne pregovore vodi veoma uspješno.

„Očekujem da će se ti pregovori završiti za mjesec i po dana. Poslije toga će početi procedura ratifikacije u parlamentima, članicama Alijanse, o članstvu Crne Gore. Po iskustvu drugih zemalja, možemo realno da očekujemo da će do sredine 2017. godine Crna Gora postati punopravna članica NATO-a“, rekao je Đukanović u intervjuu ruskoj Televiziji Dožd (TV Rain), koji prenose podgorički mediji.

Đukanović je kazao da bi ulazak Crne Gore u Europsku uniju (EU) i NATO značio veće jamstvo sigurnosti za Crnu Goru i druge države Zapadnog Balkana te da to ne “može poremetiti dobre odnose s Rusijom duge više od 300 godina, ali da ona „ima pravo i sposobna je sama odrediti svoj put u budućnost“.

Crnogorski premijer je ponovio da to što Crna Gora vidi svoju budućnost u EU i NATO „nije usmjereno ni protiv koga, a znači ni protiv ruskih partnera“. „Naš put u EU i NATO je u našim interesima, ali nije ni na koji način izazvan željom da nekome nanesemo štetu. Žao nam je zbog načina na koji Rusija percipira naše članstvo u NATO. Nadamo se da je to prolazno i da ne nosi sa sobom opasnost od trajnog narušavanja odnosa Crne Gore i Rusije“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je sadašnji odnos Rusije prema crnogorskom članstvu u NATO prije svega posljedica pogoršanja odnosa Rusije i Zapada, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država(SAD), Rusije i EU. „Crna Gora se našla na liniji vatre između Rusije i Zapada. Ne smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog značaja Crne Gore ili zbog vojne opasnosti. Ne. Mi smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog zaoštrenih odnosa s EU i NATO“, naveo je premijer.

Komentirajući ranije izjave da iza uličnih prosvjeda u Crnoj Gori stoji Rusija, Đukanović je kazao da crnogorska oporba ima „nedvosmislenu potporu ruske politike“. „Praktično svi čelnici tih uličnih prosvjeda su posljednjih mjeseci češće bili u Rusiji nego u Crnoj Gori, te su ih primali visoki ruski dužnosnici, koji su crnogorskim slali signale da ih Rusija podržava u njihovoj namjeri da spriječe ulazak Crne Gore u NATO“, rekao je Đukanović.

You may also like