Duhovite akcije kalifornijskih vlasti žele izazvati štednju vode

Kalifornija već četvrtu godinu za redom pati zbog suše. Građane se želi motivirati za štednju vode raznim mjerama i kaznama, ali i duhovitim akcijama poput izbora “najružnijeg vrta”.

I dalje nema kiše u Kaliforniji. Allison Mortimer igra se sa svojim psom na plaži u San Franciscu. Uživanje u suncu kod nje izaziva dvojake osjećaje. “Od početka siječnja praktički nije bilo kiše, a to su inače naši vlažni mjeseci u godini”, žali se. Brzo tuširanje, ograničeno korištenje vode, rjeđe zalijevanje cvijeća – ona se već duže dobrovoljno pridržava tih mjera štednje. Allison Mortimer i njezinih 40 milijuna sugrađana na zapadnoj obali SAD-a već četvrtu godinu za redom proživljavaju sušno razdoblje i moraju drastično štedjeti vodu. Znanstvenici smatraju da su za te suše krive klimatske promjene.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je prošlog tjedna uveo obvezu štednje vode, što predstavlja povijesnu mjeru za ovu bogatu saveznu državu. U svibnju će biti doneseni konkretni propisi o tome kako smanjiti potrošnju. No već ovoga tjedna općine su upozorene da će neke od njih morati smanjiti potrošnju za čak 35 posto. Među njima je i otmjeni Beverly Hills, sa svojim prostranim vrtovima i parkovima za čije se zalijevanje troše ogromne količine vode. Druge općine, koje su do sada štedljivije raspolagale svojim zalihama, moraju smanjiti potrošnju za 10 do 20 posto. Ured za okoliš u San Franciscu pokrenuo je kampanju pod nazivom “Izbor najružnijeg vrta”, koja je izazvala veliku pozornost medija. Vlasnici kuća su pozvani da pošalju fotografije svojih zelenih travnjaka i šarenih cvjetnih gredica. Pobjednik će biti nagrađen novim uređenjem vrta s biljkama koje ne trebaju mnogo vode. “Ljudi moraju shvatiti da je zeleno ružno jer troši puno vode”, objašnjava Peter Brastow, gradski koordinator za raznolikost bioloških vrsta. Grad je predstavio i jednu novu internetsku stranicu s domaćim biljnim vrstama koje se gotovo uopće ne mora zalijevati.

“Na zalijevanje vrtova otpada najmanje polovica potrošnje vode pojedinoga kućanstva”, kaže Brastow. Ovaj 47-godišnjak svoj je vrt u predgrađu San Francisca već odavno prilagodio suši: bez trave, ruža i drugih biljaka koje stalno trebaju vodu. Njegov sljedeći korak bit će postavljanje kante u tuš kadu u koju će curiti upotrijebljena voda koja se potom može koristiti za zalijevanje. Brastow upozorava da je situacija krajnje ozbiljna ukoliko se za godinu ili dvije isprazne zalihe vode. Tragovi suše su posvuda vidljivi. Travnjak ispred gradske vijećnice u San Franciscu je požutio. Mnoga polja u okolici se više ne obrađuju. Na njima je inače Kalifornija proizvodila skoro polovicu ukupne potrošnje voća, povrća i oraha u SAD-u. Skijališta u Sierra Nevadi su prazna jer nema dovoljno snijega. To nije samo problem za ljubitelje zimskih sportova, nego i za sve ostale građane. Naime, polagano otapanje snježnog pokrivača obično je osiguravalo vodu nužnu za ljetne mjesece.

Guverner Brown je već početkom prošle godine proglasio elementarnu nepogodu. Već tada je zatražio od građana i općina da se svojevoljno pridržavaju mjera štednje. Prošlog ljeta je onda uslijedila zabrana polijevanja pločnika i prilaza zgradama, punjenja vodoskoka pitkom vodom i prekomjernog zalijevanja zelenih površina. Savezna država se nadala da će na taj način za 20 posto smanjiti potrošnju. No to se nije ispunilo. U veljači je potrošeno samo tri posto manje vode nego u istom razdoblju 2013. godine. Zato će se uskoro uvesti ozbiljnije mjere. Službe za vodoopskrbu u raznim općinama Kalifornije moraju se pobrinuti za to da građani stvarno štede. Inače im prijete novčane kazne u visini i do 10.000 dolara dnevno. (DW.de)