Dug vodećih svjetskih gospodarstava rizičan radi izbora

Percepcija rizika francuskog, talijanskog, njemačkog i američkog duga među ulagačima pogoršana je u proteklih godinu dana zbog izbora dok je u većini zemalja svijeta zabilježeno poboljšanje, pokazuje analiza financijskih izvedenica koju je provela banka Standard Chartered.

U britanskoj su banci analizirali CDS-ove, izvedene financijske proizvode kojima se ulagači osiguravaju od nepodmirivanja duga odnosno njegova restrukturiranja. Što je veći rizik neurednog plaćanja, to je veći CDS koji se iskazuje u baznim bodovima a predstavlja udio premije u godišnjem iznosu duga. Venezuela, Grčka i Ukrajina ponovo su se svrstale na vrh ljestvice zemalja naplata čijeg duga zadaje najviše glavobolje ulagačima. Te su bojazni u slučaju Venezuele iskazane CDS-om od 3.000 baznih bodova, što znači da cijena osiguranja putem tih izvedenica doseže gotovo trećinu godišnjeg iznosa duga.

Spomenute tri zemlje našle su se ipak u skupini 31 zemlje čiji su se CDS-ovi smanjili od prošlogodišnjeg ožujka, napominju bančini analitičari, zbog rasta cijene nafte i snažnijeg ekonomskog rasta u skupini zemalja u razvoju. “Glavna je poruka – o boljoj slici na globalnoj razini – u skladu našom procjenom svjetskog BDP-a. Očekujemo da će rast realnog BDP-a značajnije ubrzati u 2017. godini, za pola postotnog boda, na 3,6 posto… Bilo bi to najsnažnije ubrzanje svjetskog gospodarstva od 2010. godine”, istaknuli su bančini analitičari u bilješci klijentima.

Istodobno je pak zgusnuti kalendar izbora rezultirao znatnim povećanjem cijene osiguranja naplate francuskog i talijanskog državnog duga, pri čemu su CDS-ovi za francuski dug poskočili čak 65 posto zbog straha od izborne pobjede kandidatkinje ekstremne desnice Marie Le Pen na predsjedničkim izborima.

Tu je prijetnju prošlog vikenda otklonila uvjerljiva pobjeda centrističkog kandidata Emmanuela Macrona u drugom krugu izbora. Stoga je cijena osiguranja naplate francuskog duga prepolovljena u odnosu na veljaču, kliznuvši na 30 baznih bodova, pokazuju podaci londonske tvrtke IHS Markit. U slučaju Italije koju izbori čekaju početkom iduće godine, uz kandidaturu velikog broja euroskeptičnih stranaka, osiguranje naplate duga poskupjelo je u proteklih godinu dana 42 posto, pokazuju računice britanske banke.

Izvedenice za američki državni dug poskupjele su pak 13 posto na godišnjoj razini pod utjecajem izbora Donalda Trumpa za predsjednika na antiglobalizacijskoj i antiimigracijskoj platformi. CDS-ovi za njemački dug uvećani su pet posto, što u britanskoj banci pripisuju “percipiranom efektu utjecaja zemalja u okruženju, inače odrazu njemačke uloge motora rasta eurozone”.

You may also like