Državne igre poticajima

Biodizel Vukovaru’ sa 30 zaposlenih, prema riječima čelnog čovjeka tvrtke, država duguje 4,5 milijuna eura naime neisplaćenih poticaja za 2012., ali i zbog krive računice u prošloj godini koju je, država, napominje, i sama priznala.

Pravdu su odlučili potražiti na sudu, a izvršni direktor Hrvoje Merkel najavio je i vjerojatno obraćanje međunarodnom sudu. Jutarnji piše kako je glavni problem s kojim se suočavaju proizvođači biogoriva pravni kaos. Naime, u Hrvatskoj su trenutno na snazi čak dva nacionalna akcijska plana koje propisuju različite obveze stavljanja biogoriva na tržite: prvi iz 2010. , a drugi iz 2013. Osim toga, upućeni upozoravaju kako kod nas ne postoji kontrola obveza proizvođača i uvoznika naftnih derivata, a vezano za udio biokomponente u motornim gorivima. To znači da svaki proizvođač ili uvoznik sam odlučuje koliki će udio komponetnte biogoriva imati goriva koja plasira na tržište.

I u Ini, jednom od najvećih distributera motornih goriva s biokomponentom, upozoravaju na potrebu stvaranja jasnog zakonodavnog okvira, ali i nadzora. U Ministarstvu gospodarstva kažu kako provedbu propisa o biogorivima provode razna ministarstva, među kojima je i njihovo. Ističu i kako zakoni propisuju kazne za neprovedbu propisa. Iz poslovne zajednice ipak poručuju da je pravni vakuum u kojem funkcioniraju proizvođači biogoriva u Hrvatskoj nepoticajan.

Subvencije su, u skladu s preporukama Bruxellesa, ukinute zaključno s prošlom godinom, no izostao je novi mehanizam poticanja proizvodnje i korištenja biogoriva. Dio stručnjaka preporučuje da se umanje trošarine distributerima koji plasiraju goriva s biokomponentom na tržište. (Direktno/Jutarnji)