Država uključila kompanije u povratak visokoobrazovanih u Mađarsku

Mađarski ministar gospodarstva Mihaly Varga objavio je u petak da je pedesetijedna tvrtka iskazala spremnost za suradnju u vladinom programu za stimuliranje povratka mladih visokoobrazovanih Mađara iz inozemstva. Program nudi mladima zaposlenima u inozemstvu priliku za pronalaženje posla u kompanijama u Mađarskoj, kao i pomoć pri povratku i pri pronalasku stambenog smještaja.

Ciljana skupina toga proljetos pokrenutog programa uključuje one sa završenim studijem, posebno one zaposlene u Velikoj Britaniji, i to za deficitarna zanimanja u Mađarskoj. Izvršni direktor Državne zaklade za zapošljavanje Szabolcs Pakozdi pojasnio je prilikom pokretanja programa krajem travnja da su ciljana skupina programa mladi ljudi koji su radili najmanje godinu dana u inozemstvu, dobro se služe engleskim jezikom i željeli bi se vratiti kući kada bi im se pomoglo oko smještaja i pronalaska stalnog posla s pristojnom plaćom. Program bi također mogao pomoći korisnicima da pokrenu vlastiti posao u Mađarskoj, dodao je.

U prvom bi krugu, kako su zamislili u vladi, program raspolagao fondom od 100 milijuna forinti (333 tisuće eura) za potrebe preseljenja 50 mladih Mađara od kojih većina trenutno boravi u Londonu. Državni tajnik za zapošljavanje u ministarstvu gospodarstva Sandor Czomba, pozivajući se na podatke državnog statističkog ureda KSH, istaknuo je prigodom pokretanja programa da se najmanje polovina onih koji su prihvatili posao u inozemstvu kući vrati u roku od godinu dana. Tim programom želimo povećati taj postotak, dodao je.

Broj Mađara zaposlenih u inozemstvu više od godinu dana u KSH-u procjenjuju na oko 350 tisuća, navodi Czomba, uz napomenu da ta brojka nije najsvježija. Čelnik Državne zaklade za zapošljavanje istaknuo je pak da mađarske tvrtke najviše traže inženjere, ali da visokoobrazovene zaposlenike traže i tvrtke iz IT sektora, logistike i financijskog sektora. Među kompanijama koje su se dosad priključile tome programu su Nestle, Lufthansa, Suzuki, IT Servicies Hungary, Aloca-Kofem, Grundfos, Videoton i Denso, kazao je Pakozdi u travnju.

You may also like