Država je dužna zaštititi ključne industrije

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier branio je u utorak nastojanja vlade u Berlinu da zaštiti pojedine tvrtke od stranih preuzimanja, tvrdeći da je država dužna zaštititi ključnu tehnologiju i određene industrijske sektore.
“Njemačka će i dalje biti najotvorenija i najliberalnija država kad je riječ o spajanjima”, naglasio je Almaier u govoru poslovnim čelnicima okupljenima na industrijskoj konferenciji u Berlinu. Dodao je ipak kako u vladi razmatraju strože propise o preuzimanju. Tako vlada po njegovim riječima mora imati mogućnost dubljeg uvida u identitet kupaca dijelova ključne infrastrukture u Njemačkoj.

Viši dužnosnici također rade na izmjenama propisa o inozemnoj trgovini kako bi ključna tehnologija ostala u njemačkim rukama, dodao je Altmaier. Prema tim bi izmjenama službeni Berlin mogao analizirati i strane akvizicije udjela u njemačkim kompanijama manjih od aktualne donje granice od 25 posto a proširio bi se i popis kategorija kupovina podložnih provjeri.

Izvor u vladi kazao je u kolovozu da Berlin želi ovlasti koje bi im omogućile provjeru u slučaju da investitori izvan Europske unije odluče kupiti i samo 15 posto udjela u njemačkim tvrtkama povezanim s vojnom industrijom odnosno sa sigurnošću.

U vladi razmatraju i osnivanje fonda vrijednog milijardu eura koji bi mogao priteći u pomoć takvim kompanijama ako zapadnu u financijske teškoće, kazao je Reutersu prošlog tjedna drugi izvor iz njemačke vlade.

U današnjem je istupu njemački ministar gospodarstva izdvojio i nastojanja da se podupre europska proizvodnja baterijskih ćelija za električne automoboile, naglašavajući spremnost subvencioniranja takvih projekata u ograničenom periodu, dok ne stanu na noge i ne počnu samostalno ostvarivati dobit.

Baterijske ćelije su ključno područje nadmetanja u automobilskoj industriji koja se sve više okreće električnim motorima. Trenutno ih industrija uglavnom nabavlja od azijskih proizvođača, podsjeća Reuters.

You may also like