Država će se baviti trgovanjem derivata na mediteranskom tržištu

Jadranski naftovod (Janaf) želi ojačati svoju poziciju na spot-tržištu naftom odnosno tržištu za promptnu isporuku na Mediteranu, rekao je u utorak predsjednik Uprava Janafa Dragan Kovačević na Janafovoj međunarodnoj energetsko-naftnoj konferenciji.
Po njegovim riječima, kompanija uživa ugled sigurne opskrbne točke na Mediteranu, a nakon značajnih ulaganja u terminal u Omišlju želi iskorak na mediteransko spot tržište, odnosno tržište za promptnu isporuku, uz trenutačno plaćanje ili plaćanje u kratkom roku.

Cilj je, kaže Kovačevič, u omišaljsku luku dovesti gotovo stratešku dimenziju mediteranskog naftnog spot tržišta, što bi bio vrlo velik pomak u hrvatskom gospodarstvu.

Kovačević ističe da je Janaf uspješan poslovni sustav, koji je dovršio petogodišnji ulagački ciklus unutar kojega su ispunjeni svi njegovi ciljevi te da je riječ o učinkovito vođenom dioničkom društvu koje nimalo ne zaostaje za privatnim poduzećima.

“Imamo najbolje pokazatelje od svih kompanija koje u Hrvatskoj trenutno postoje. Ne postoji ni jedno privatno poduzeće s financijskim pokazateljima kao što ih ima Janaf, dioničko društvo u pretežnom državnom vlasništu. Stvar je samo upravljanja, menadžmenta i ničega drugoga”, rekao je Kovačević. Dodao je kako to vrijedi i za Inu, kojom bi se, kako je rekao, trebalo dobro upravljati, a manje je bitno u čijem je vlasništvu.

Čelni čovjek Janafa, kao i ostali sudionici konferencije, prognozira nastavak rasta cijene nafte, koja se sada kreće oko 65 dolara za barel. To će, kako je rečeno, utjecati na ekonomsku politiku, a može se očekivati i utjecaj na cijene drugih roba i usluga. Stoga bi, u slučaju daljnjeg rasta cijena, trebalo nešto učiniti s poreznom politikom, kako se sve ne bi prelilo na krajnjeg potrošača, smatra Kovačević.

Ćorić: Hrvatska mora maksimalno iskoristiti energetske resurse

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je da Hrvatska mora maksimalno iskoristiti svoje energetske resurse kako bi, među ostalim, znatno podigla udio domaće nafte u ukupnom podmirenju potreba, koji je sada 20 posto odnosno 600 tisuća tona. Tome bi, kako je rekao, trebale pridonijeti izmjene zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, kao i nova energetska strategija čija izrada uskoro počinje. Janaf u tim procesima ima vrlo važnu ulogu, rekao je Ćorić.

Ministar državne imovine i predsjednik Janafove skupštine Goran Marić ocijenio je Janaf primjerom kako “državno” poduzeće može biti učinkovito i uspješno. “To pokazuje da nije bitan oblik vlasništva nego menadžment i zaposlenici”, rekao je Marić. Po njegovim riječima, Janaf nije u planu za privatizaciju.

Upitan kakvo je stanje s privatizacijskim procesima u Hrvatskoj, odgovorio je da Vlada privatizaciji pristupa “sustavno i najozbiljnije”. Naveo je kako su, na primjer, samo četiri hotelska poduzeća ostala u vlasništvu države te da bi prihod od njihove prodaje, da je provedena kao do sada, bio manji od sto milijuna kuna, a sada se očekuje više od pola milijarde kuna prihoda, uz 88 kvalitetnih ponuđača.

Do ožujka se očekuju se privatizacijski prihodi veći od milijardu i pol kuna, rekao je. Bivši šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, kojega je Marić neizravno “okrznuo” ocjenama da se dosad nije kvalitetno pripremala privatizacija državnih tvrtki, izjavio je da je i administracija u kojoj je on sudjelovao primila posao od prethodnih vlada, s privatizacijskim “avanturama i nesrećama”.

You may also like

0 comments