Društveno odgovorno poslovanje na europskoj razini

Hrvatska poduzeća kreću se prema višim razinama društveno odgovornog poslovanja (DOP), sve više prateći u tome području europske trendove, rečeno je u utorak na novinskoj konferenciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić najavila je 7. konferenciju o društveno odgovornom poslovanju, koja će se održati 1. prosinca u hotelu Esplanade, a na kojoj će se dodijeliti i 8. nagrada Indeks DOP-a.  Najavivši tu konferenciju, Matešić je istaknula da hrvatska poduzeća razumiju što je DOP, da u tom pogledu možda nisu na razini najrazvijenijih europskih država, ali da se stanje svakog dana sve više popravlja.  “Po prirodi sam optimistična. Činjenica je da sve više pratimo europske trendove. Jedan od ciljeva ovogodišnje konferencije podizanje je opće svjesti o važnosti DOP-a, alata kojim poduzeća uvode pametan način upravljanja” rekla je Matešić.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj glavni organizator je konferencije o DOP-u, a Matešić je kazala da će se ona sastojati od dva dijela – u prijepodnevnim satima održavat će se sjednice plenarnog tipa, a poslijepodnevni dio rezerviran je za predstavljanje 30-ak stručno-znanstvenih radova koje se bave tematikom DOP-a. Sudjelovat će govornici iz Europske komisije, OECD-a te hrvatskih institucija.  Najavljujući dodjelu osme nagrade Indeks DOP-a za postignuća u društveno odgovornom poslovanju u 2014. godini, direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić istaknula je kako se na natječaj prijavilo 104 poduzeća te da će se ukupno, po raznim kategorijama, dodijeliti osam nagrada.

Pojasnila je kako je Indeks DOP-a metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj, koja se temelji na sustavu rangiranja, koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih. Martina Jus, članica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), jednog od glavnih sponzora te konferencije, kazala je kako Banka pozornost posvećuje posebnim skupinama poduzetnika koje komercijalne banke često zanemaruju, primjerice kreditira poduzetnike početnike i mlade žene poduzetnice. HBOR je u 11 mjeseci ove godine kreditno podržao 1734 projekata vrijednih 7 milijardi kuna, temeljem kojih se otvorilo 2500 novih radnih mjesta, istaknula je.  Boris Lazić, novi predsjednik Uprave Lidla Hrvatska, također glavnog sponzora konferencije o DOP-u, naglasio je kako je društveno odgovorno poslovanje za Lidl internacionalni projektm kojim se ta tvrtka uspješno bavi već nekoliko godina.

You may also like