Drugi stupanj energetskog izvanrednog stanja

Njemačka vlada

Njemačka vlada aktivirala je zbog smanjenja pritoka ruskog plina drugi od tri stupnja plana za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama, objavilo je ministarstvo gospodarstva u četvrtak.

Prema definiciji drugi, tzv. alarmantni stupanj u sklopu plana za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama, se aktivira u slučaju smetnje u opskrbi plinom ili pojačane potražnje. U tom drugom stupnju država još ne intervenira nego prepušta tržištu da regulira situaciju.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck je rekao kako će cijene plina dodatno rasti što će osjetiti industrija i privatni korisnici.

“Mi se moramo pripremiti na daljnje skokove cijena”, rekao je Habeck. On je Rusiju optužio za “gospodarski napad” zbog smanjenja protoka plina kroz plinovod Sjeverni tok 1.

Rusija je proteklih dana smanjen protok opravdavala nedostatkom jedne turbine koja se nalazi na remontu u Kanadi i koju zbog sankcija ova zemlja odbija isporučiti državnoj ruskoj energetskoj kompaniji Gazprom.

Kod trećeg stupnja država kontrolira distribuciju plina i smanjuje protok pri čemu su kućanstva kao i objekti od posebnog značaja poput bolnica, posebno zaštićeni od redukcija.

Habeck je rekao kako glavni cilj ostaje popunjavanje spremnika plinom do početka zime što trenutno, kako je rekao, bez dodatnih mjera neće biti moguće.

Pokretanje drugog stupnja plana za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama vladi omogućuje pojačano aktiviranje termoelektrana na ugljen od kojih se zbog borbe vlade protiv klimatskih promjena, polako odustajalo posljednjih godina.

You may also like