Drugi krug konzultacija 7. prosinca, konstituiranje Sabora 3. prosinca

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počela je u četvrtak kozultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade. Nakon održanih konzultacija obratila se medijima:

“Upravo sam završila prvi krug konzultacija. Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže dostatnom potporom brojem zastupnika. Drugi krug konzultacija održat će se 7. prosinca. Zabrinjava me što su me neki zastupnici izvijestili o političkim i inistitucionalnim prijetnjama kojima su izloženi. Pozivam sve da poštuju zakone i volju birača. Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanje novog saziva Hrvatskog sabora održati 3. prosinca. Mislim da nema potrebe za odugovlačenjem”, kazala je predsjednica.

Podsjećamo, predsjednica je tijekom dana održala konzultacije s predstavnicima novoizabranih koalicija, stranaka i pojedinim zastupnicima. Zadnji su na konzultacijama bili predstavnici Domoljubne koalicije. “Nadam se da će kroz 10 dana ovo sve biti gotovo. Došli smo s vjerodostojnim brojem potpisa, nećemo reći koliko. Mi smo prezentirali svoj program. Mi smo relativni pobjednik ovih izbora. Mi smo čuli da postoje pritisci raznih vrsta, to nije dobro. Zastupnici nacionalnih manjina trebaju postupati tako da zastupaju interese nacionalnih manjina, a ne se ponašati kao da su stranke. Prestanimo govoriti o lijevima i desnima, manjinama i većinskom narodu, nego govorimo o kvaliteti životu. Ova vlada upropastila je Hrvatsku. Pritisak na gospodina Raškovića nije dobar. Imat ćemo dovoljno potpisa. Nadam se da ćemo se s Mostom dogovoriti. Predsjednica nam je postavila pitanja koja je vjerojatno postavila svima drugima”.

Prije Karamarka, na Pantovčaku su bili i predstavnici koalicije Hrvatska raste. “Zasad imamo 66 potpisa. Želimo koalirati s cijelim MOST-om. Ne vršim pritisak na gospodina Raškovića, ne poznajem čovjeka, o previranjima u SDSS-u ne znam ništa”, kazao je Zoran Milanović.

Na Pantovčaku su bili i predstavnici MOST-a predvođeni Božom Petrovom. “Trenutno nemamo opredjeljenje ni za lijevu ni za desnu opciju. MOST trenutno predstavlja 16 glasova, o dodatna dva znat ćemo do kraja vikenda”, kazao je Petrov.

Neki zastupnici kazali su da su izloženi političkim pritiscima. Jedan od njih je i Mirko Rašković, zastupnik SDSS-a, koji se kod predsjednice pojavio nakon Milorada Pupovca koji o tome ništa ne zna. “Došao sam predsjednici da me zaštiti od pritisaka”, rekao je Rašković i dodao kako je na sastanak došao samoinicijativno.

You may also like