Drugi dan prosvjeda u SAD-u zbog policijskog ubojstva

Jedna osoba ubijena je u prosvjedima koji traju već drugu noć u gradu Charlotte u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, nakon što je policajac ubio crnca.

Policija je u srijedu navečer pucala po prosvjednicima gumenim mecima te ispaljivala suzavac kako bi prekinula demonstracije, objavila je lokalna policija.

Šef policije u Charlotteu Kerr Putney potvrdio je smrt jedne osobe, no nije objavio njezino ime niti kazao je li sudjelovala u demonstracijama.

Demonstracije su započele mirno, no zatim su postale nasilne, nakon što je nekoliko stotina prosvjednika marširalo kroz grad. Približivši se središnjem raskršću u donjem dijelu grada, prosvjednici su se sukobili s policijskim službenicima koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz cestu.

U tome trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, a oni su bacali petarde na policijske dužnosnike. Prosvjednici su viđeni i da pljačkaju trgovine.

U utorak navečer i srijedu ujutro u tome gradu stradalo je 16 policijskih dužnosnika u sukobu s prosvjednicima, koji su bacali kamenje, palili vatru i nakratko blokirali promet na međudržavnoj autocesti.

“Umorni smo od ljudi, posebno policije koja ubija nas crnce. Charlotte je oduvijek bio tih, no sada je vrijeme da postane glasan”, kazala je Blanche Penn, dugogodišnja aktivistica.

Prosvjedi u tom gradu na istoku SAD-a započeli su u utorak navečer, nakon smrti Keitha Lamonta Scotta (43), za koju je odgovoran policajac Brentley Vinson, također crnac, u međuvremenu smijenjen s dužnosti.

Scott je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svjedoci kažu da je bio nenaoružan. Vlasti nisu pustile snimak incidenta, no gradonačelnik je kazao kako to planiraju učiniti.

Nesposoban da zaustavi rekordan porast ubojstava, Chicago će dobiti tisuću dodatnih policajaca u sljedeće dvije godine, usprkos proračunskim poteškoćama s kojima se bori treći grad u SAD-u.

Službena objava masovnog novačenja, ukupno 970 policajaca, pripala je Eddieju Johnsonu, nedavno imenovanom na čelo Chicago Police Departmenta (CPD).

Grad je u 2016. već zabilježio više od 500 ubojstava, više nego Los Angeles i New York zajedno , dva najveća grada u zemlji. Samo 30 do 40 posto ubojstava riješi se u Chicagu.

“Dobro sam razmotrio situaciju i mislim da je to ono što nam treba kako bi Chicago bio sigurniji”, kazao je ranije šef CPD-a kojega citira dnevnik Sun-Times.

“To će koštati, ali sigurnost ovog grada nema cijene”, dodao je Johnson, crnac proizašao iz lokalnih snaga reda koji ima i tešku zadaću naći odgovor na optužbe za brutalnost i rasizam uperene protiv njegovih policajaca.

Šef policije nije naveo kako će se te dodatne snage financirati.

Chicago trenutno raspolaže s 12.000 policajaca, često traženih i izvan radnog vremena jer gradom vlada iznimno krvavi rat bandi.

“Prekovremeni satovi nisu dugoročno rješenje”, objasnila je Christine Cole iz Instituta za zločine i pravosuđe. Po njoj postoji konsenzus među policijskim stručnjacima oko činjenice da Chicago pati od manjka policijskih snaga.

You may also like

0 comments