Drama u SDP-u se nastavlja i dalje

Dok se očekuje rasplet napete situacije u najvećoj oporbenoj stranci, a sve se više nagađa kako će se krajnji unutarstranački obračun dogoditi na Glavnom odboru SDP-a zakazanom za subotu. Ipak, stvari bi mogle biti jasnije već sutra za kada je zakazano Predsjedništvo stranke.

Jedan od mogućih scenarija je da se na Glavnom odboru u sklopu rasprave o sukobima u stranci moglo postaviti i pitanje štete koju su stranci istupima nanijeli Peđa Grbin, Milanka Opačić, Mirando Mrsić i Ranko Ostojić te da se predloži i glasanje o njihovom izbacivanju iz stranke.

Kako neslužbeno doznajemo spominju se ta četiri imena, ali najviše se raspravljalo što s Milankom Opačić i Mirandom Mrsićem.

Pristaše predsjednika stranke smatraju kako su oni, bez obzira na staž i doprinos SDP-u, stranci nanijeli veliku štetu. Da bi do takvog scenarija moglo doći, iako on osobno kaže nije za izbacivanja, dao je naslutiti potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, gostujući u Točki na tjedan N1 televizije.

Jedan od glavnih kritičara predsjednika SDP-a Davora Bernardića je Mirando Mrsić koji smatra kako bi Bernardić trebao odstupiti.

”SDP ima predsjednika stranke, ali nema lidera. SDP ima predsjedništvo i savjete, ali nema političkog sadržaja i nema stavova o važnim državnim temama. I najgore od svega, SDP je vodeća oporbena stranka, a građanima ne nudi alternativu ovoj lošoj vlasti niti rješenja za probleme koji ih muče. Svima je jasno da stranka ima problem te pozivam aktualno rukovodstvo da u što kraćem roku provede raspravu s članstvom o stanju u SDP-u’, kazao je Mrsić za 24 sata.

Bernardiću zamjera što nije politički dorastao funkciji. ”Imao je priliku pokazati liderstvo u slučaju Ine, Agrokora, Barišića, koalicije HNS-HDZ, fašizacije društva… Ali on je svaki put opalio autogol SDP-u”, kazao je.

”Facebook objava o mračnim silama na razini je objave o glavici kupusa. To je HDZ-ov politički rječnik koji oni rabe kad nemaju argumente. Žao mi je što predsjednik moje stranke ne vidi mračne sile koje bi ograničile prava dijelu hrvatskih građana, nego ih vidi među kolegama. Od početka smo za Istražno povjerenstvo o Agrokoru, ali to nismo vezivali uz izbor ustavnih sudaca, dok predsjednik nije preko noći promijenio odluku. Kad donesete odluku pa se preko noći predomislite bez objašnjenja, ispadate neuvjerljivi. To nije odgovorno vođenje stranke. Jedina Mračna sila u SDP-u je Bernardić”, zaključio je Mrsić u razgovoru za 24 sata.

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić gostovao je u programu N1 televizije gdje je komentirao raskol unutar SDP-a.

“Grbin je rekao nešto što je našim Statutom dozvoljeno. Da je to nešto što nije dobro ne bi bilo u Statutu. Ja ne znam šta tko može potegnuti na Predsjedništvu, samo kažem da ovo što kolege rade nije dobro i da se nanosi šteta stranci. Od prvog dana novog vodstva dio ljudi, oni koji nisu izabrani u Predsjedništvo, a bili su u njemu, ne mogu se pomiriti da nisu u vodstvu i to izaziva probleme stranci i nanosi štetu”, rekao je Jelušić.

Promjena dolazi odozdo?

N1 je od izvora bliskih vrhu stranke dobio pismo petero uspješnih SDP-ovih gradonačelnika, koje su poslali članstvu. Taj potez mogao bi biti svojevrsna najava da bi do promjena u uzdrmanom SDP-u, u njegovoj politici i djelovanju, moglo doći ‘odozdo’, upravo od članstva čija se važnost pismom naglašava, bez podjela na ‘vaše i naše’…

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Socijaldemokratska partija Hrvatske svoje djelovanje i rad među građanima Republike Hrvatske temeljila je uvijek na bogatom demokratskom unutarnjem dijalogu i transparentnom i pravednom sustavu izbora svog vodstva i upravljačkih tijela te iskrenom i odgovornom komuniciranju s građanima. Zahvaljujući dosljednoj primjeni najviših demokratskih standarda uživali smo i ugled u javnosti te predstavljali pozitivan uzor, kojem druge političke opcije nisu mogle konkurirati.

Nažalost, tu slavnu tradiciju i pozitivnu praksu svojim djelovanjem zlouporabili su neki članovi SDP-a, koji pripadaju najužem vodstvu naše stranke. Svaka minuta ili sekunda provedena u razgovoru s novinarima koja je potrošena na javnu unutarstranačku raspravu, a ne kritiku pogrešnog smjera u kojem Hrvatsku vodi aktualna vlast pod vodstvom HDZ-a je promašaj i pogreška tragičnih razmjera. Neprihvatljivo je stranačke kolege javno prozivati i tjerati iz stranke kao višak. SDP je kao stranka izgrađen na postulatu da nitko u našem društvu nije višak nego sastavni dio cjeline koji nas sve zajedno obogaćuje i to pravilo moramo primijeniti na sebe jednako kao i na sve druge, pogotovo one obespravljene i zakinute bezobzirnom i nezainteresiranom vlašću.

Pozivamo predsjednika, sve članove Predsjedništva i naše zastupnike u Hrvatskom saboru da iskoriste stranačka tijela i forume i među svojim drugovima iskažu svoje mišljenje o budućnosti socijaldemokracije u Hrvatskoj i smjeru kojim naša zajednička partija mora ići u budućnosti, a da javnu pozornicu i svjetla reflektora iskoriste za promoviranje naših ideja i stavova o pravednijem i poštenijem društvu koje zajednički želimo graditi, kao i za javno prozivanje konkurenata koji takvo solidarno i egalitarno društvo žele poništiti. Politika se živi s ljudima i među ljudima. Spustite se iz oblaka među nas, obične članove, simpatizere, birače i poslušajte što govorimo.

SDP je jedina alternativa nazadnjačkim idejama, grupama i strankama koje žive u 1941. godini i koji bi dosegnute društvene standarde i prava vratili jedno stoljeće unatrag. To ćemo moći i dalje biti samo ako snažni i okupljeni ustrajemo na idejama pravednosti i pravde, građanskih i ljudskih sloboda i jednakih šansi u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i pravu na rad. Mi moramo biti stranka koja će ukazivati na sve nepodopštine i loše politike i oduke HDZ-a koji nas umjesto na razvijeni i napredni Zapad sve više udaljava od njega.

SDP mora pokrenuti promjene u našoj zemlji. To ćemo moći samo onda ako smo snažni, dobro organizirani i uspješno vođeni. SDP mora pokrenuti one promjene koje će u fokus staviti obrazovanje, zapošljavanje, inovacije i ulaganje u nove tehnologije. Mi smo ona snaga koja mora pokrenuti i pitanja od kojih bježi HDZ: teritorijalni preustroj zemlje, promjene u sustavu obrazovanja, zdravstva, javne uprave i javnih poduzeća. Mi se moramo boriti za veće plaće zaposlenih i prava trenutno nezaposlenih jer se za one druge koji ne žive od svoga rada već 27 godina bori HDZ.

To su ona pitanja na koja SDP mora dati odgovor. To su ona pitanja koja će zaustaviti iseljavanje naših obitelji i osigurati nam opstanak kao države i društva. Takav SDP koji će okupljati najprije sve svoje članice i članove, a nikako ih dijeliti na “naše i vaše”, simpatizere u svim slojevima društva je naš zajednički SDP. Te smo procese očekivali sa zadnjom izbornom konvencijom, a ovi aktualni događaji pokazuju da nismo dobili tu promjenu koja je jednako potrebna nama članovima SDP-a, kao i građanima Hrvatske. Mi, gradonačelnice i gradonačelnici Čakovca, Koprivnice, Siska, Ludbrega, Umaga… pokazali smo da znamo kako se gradi i ide naprijed. Zasigurno do rezultata nismo došli javnim prozivanjem onih u svojim redovima s kojima se ne slažemo nego upravo obratno – okupljanjem i dijalogom.

Iskoristimo preostalo vrijeme do izvještajne konvencije za bogat i otvoren unutarnji dijalog, a javno plasirajmo politike i stavove za koje znamo da su ispravni i u interesu naših građana. Tako rade odgovorni članovi kojima je SDP na prvom mjestu. Nama, potpisanim članovima SDP-a je socijaldemokracija uvijek na prvom mjestu.

Živio SDP, živjela Hrvatska! “, stoji u pismu koji su potpisali gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić.

 

You may also like