Home Geopolitika Dragocjena prilika za pregovore SAD-a i Sjeverne Koreje

Dragocjena prilika za pregovore SAD-a i Sjeverne Koreje

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u ponedjeljak je kazao da zatopljenje odnosa između dviju Koreja uoči Zimskih olimpijskih igara predstavlja “dragocjenu priliku” da SAD i Sjeverna Koreja započnu razgovore o nuklearnom programu režima u Pjongjangu.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Sjeverna Koreja razvija balističke projektile i nuklearnu tehnologiju te redovito prijeti uništenjem SAD-a i Japana i uopće se ne obazire na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, nakon čega je uslijedio rat riječima između Pjongjanga i Washingtona.

No, nakon godine obilježene rastom napetosti, diplomacija se usredotočila na sport te je Međunarodni olimpijski odbor (OIC) u subotu objavio da će na zimsku Olimpijadu Sjeverna Koreja poslati 22 sportaša.[/vc_column][/vc_row] “Olimpijada je podarila dragocjenu priliku da se otvore vrata pregovorima kako bi riješilo nuklearno pitanje, a na poluotoku osigurao mir”, kazao je Moon u predsjedničkoj Plavoj palači.

“No nitko ne može znati koliko će trajati raspoloženje za dijalog. Potrebna nam je mudrost i moramo uložiti napore da sačuvamo tu priliku za dijalog i nakon Olimpijade koja bi urodila međukorejskim dijalogom i pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje”, dodao je Moon.

Iako većina Južnokorejaca pozdravlja sudjelovanje sjevernih susjeda na Olimpijadi, sjevernokorejsko izaslanstvo su na glavnom kolodvoru u Seulu, između ostalih, dočekali i prosvjednici. (Agencije)

Related Posts