Dragan Vasiljković na putu je prema Hrvatskoj

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je da je Dragan Vasiljković, poznati i kao “kapetan Dragan predan policijskim službenicima Ravnateljstva policije koji su ga preuzeli od australske policije te je na putu za Hrvatsku.

Ocijenio je da je izručenje Dragana Vasiljkovića, koji bi u Hrvatsku iz Australije trebao stići u četvrtak, kompliciran postupak te da će se o ostalim detaljima znati više kada Vasiljković sleti u Hrvatsku. “Naš posao, prije svega Ravnateljstva policije je da on bude izručen i predan pravosudnim tijelima i od tog trenutka taj proces je završen”, dodao je Ostojić. Na upit kada bi Vasiljković mogao doputovati u Hrvatsku, Ostojić je odgovorio kratko: “Nemojte u detalje”. Kazao je da za sada s izručenjem nije bilo problema, ali da se u kompliciranom psotupku kao što je ovaj “uvijek mogu dogoditi neke situacije u kojima osoba koja se izručuje može imati posebne zahtjeve”. Pojasnio je da se osoba koju se izručuje, primjerice, može pozvati na zdravstvene tegobe, ali da za sada sve ide po planu.

Upitan o tvrdnjama Mirele Holy koja je izjavila da joj je visoko pozicionirana osoba u MUP-u rekla da “svako propitavnje pitanja ugljikovodika može stvarati probleme pa i po život”, Ostojić je kazao da je “svatko dužan takvu informaciju prijaviti kao kazneno djelo”. U protivnom Holy je u kaznenom djelu jer prikriva saznanja o sumnji na kazneno djelo, rekao je Ostojić, dodavši da je tu informaciju prvi puta čuo od novinara.

Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar. Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini. Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski mediji objavili su u petak da mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu. Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

You may also like