Home Ekonomija Dow Jones skliznuo s rekordne razine

Dow Jones skliznuo s rekordne razine

by Marijan Opacak
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, pri čemu je Dow Jones indeks skliznuo s rekordne razine, jer su ulagači bili oprezni uoči govora predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Kongresu.

Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 20.812 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 2.363 boda, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 5.825 bodova.

Nakon što je 12 dana zaredom dosezao rekordne razine, što nije zabilježeno još od 1987. godine, Dow Jones jučer je blago pao, kao i ostali najvažniji indeksi.

Bila je to posljedica opreza ulagača uoči govora predsjednika Trumpa u Kongresu.

Trumpove najave o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima već mjesecima podržavaju rast cijena dionica, no dosad nije predstavio konkretne planove.

Stoga je jučerašnje trgovanje proteklo u nagađanjima što bi Trump u Kongresu mogao reći o ekonomskim politikama kakve kani voditi.

„Postoji rizik od odgađanja ili razvodnjavanja obećanja iz kampanje. Neke će stvari možda čak i ostvariti, no to neće biti tako fenomenalno kao što se očekuje”, kaže Paul Eitelman, strateg u tvrtki Russell Investment.

Na europskim burzama su, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 posto, na 7.263 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 11.834 boda, a pariški CAC 0,28 posto, na 4.858 bodova.

(Agencije)

Related Posts