Dow Chemical i DuPont pregovaraju o najvećem spajanju u povijesti

Kemijski divovi Dow Chemical i DuPont pregovaraju o mega povezivanju kojim bi nastao globalni kemijski div s godišnjim prihodima od preko 90 milijardi dolara, prenijela je agencija AFP, pozivajući se na izvore u bankarskim krugovima.

U 2014. godini prihodi Dow Chemicala dosegnuli su 58,2 milijarde dolara a DuPontovi 34,7 milijardi dolara. Aktualni industrijski lider njemački BASF u istom je razdoblju ostvario prihode od 81 milijarde dolara. Dva izvora iz bankarskih krugova naglasila su da kompanije nisu potpisale nikakav sporazum, ali su potvrdili navedenu informaciju koju je prvotno objavio Wall Street Journal.

Na upit AFP-a kompanije su odgovorile da ne žele komentirati takva pitanja. Udruživanjem bi nastao gigant u kemijskoj industriji sa širokom paletom proizvoda od pesticida do genetski izmijenjenih organizama a bio bi po izvorima iz bankarskih krugova podijeljen u tri zasebne jedinice – agrikulturu, specijalne proizvode te materijale i pripadajuće znanosti.

Ako se realizira udruživanje dviju kompanija, na dužnost predsjednika nove kompanije došao bi sadašnji izvršni direktor Dow Chemicala Andrew Liveris, dok bi Edwardu Breenu, aktualnom čelniku DuPonta, pripala dužnost izvršnog direktora.

You may also like

0 comments