Dovršena obnova najstarije hrvatske džamije

U vukovarsko-srijemskom mjestu Gunja čiji su stanovnici pretrpjeli ogromnu štetu u poplavi koja je lani u svibnju zadesila taj dio županjske Posavine, prigodnom svečanosti obilježen je završetak obnove džamije, najstarije u Hrvatskoj, te prostorija Islamske zajednice, u što je uloženo oko 1,5 milijuna kuna.

Zahvalivši se brojnim sudionicima obnove u Gunji, muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović, posebice je zahvalio hrvatskoj Vladi i ministarstvima koji su, kako je kazao, u vrijeme otklanjanja šteta od poplave bila potpuno otvorena za svaku vrstu pomoći. “Upravo u ovom prostoru u kojem se sada nalazimo, u vrijeme saniranja šteta nalazila se pučka kuhinja u kojoj je dnevno djeljeno i više od 2.750 oborka i to je bio naš prvi odgovor na katastrofu koje je zadesila ovo mjesto i on je pokazao pravo lice Hrvatske. Otvorile su se sve kuće za prihvat unesrećenih ljudi, a pomoć je stizala odsvakuda i nije se gladala nacionalnost”, kazao je muftija Hasanović poručivši kako upravo takvo zajedništvo, iskazano u Gunji, Hrvatska mora njegovati i dalje.

Zahvalio je na pomoći i Vladi Turske, Oružanim snagama RH te posebice Hrvatskom Crvenom križu, Vukovarsko-srijemskoj županiji i općini Gunja čijim je predstvanicima uručio i prigodne zahvalnice Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić pohvalio je uzornu suradnju hrvatskih oružanih snaga i islamske zajednice u Hrvatskoj navevši kako je u Domovinskom ratu u obrani Hrvatske poginulo ili ubijeno 1180 pripadnika muslimanske zajednice. “Naša suradnja nastavljena je i nakon Domovinskog rata, preko sudjelovanaj HV-a u misiji u Afganistanu za koju su se naši vojnici pripremali uz pomoć Islamske zajednice, a i danas spašavamo izbjeglice na Mediteranu, a djelujemo i u izgradnji prihvatnog centra u Slavonskom Brodu”, naveo je general Drago Lovrić.

Također je kazao kako HV i turske oružane snage veže zajedništvo kroz NATO poručivši kako će Hrvatska i Turska i dalje biti prijateljske zemlje s uzornom suradnjom. “U Gunji je obavljen veliki posao. Vrijeme je da idemo zajedno osobito u teškim trenucima kada nastupe teškoče kao što se dogodilo u Gunji”, poručio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico rekavši kao je u muftiji Azizu efendiji Hasanoviću kao i gunjanskom imamu Idrizu efendiji Bešiću pronašo velike i drage prijatelje.

U ime Turske agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA) sudionike svečanosti pozdravio je direktor TIKA-e za BiH Huseyin Sanli napomenuvši kako je ta organizacija prošle godine sudjelovala i u obnovi pravoslavne crkve u Sarajevu, a trenutačno je angažirana na obnovi mostarske katedrale. “Pomažemo svim vjerama i trudimo se dati svoj doprinos zajedničkom životu na ovim područjima”, kazao je Sanli na svečanosti kojoj su nazočni bili i turski veleposlanik u Hrvatskoj Ahmet Tuta te đakovački i osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić.

Govorili su i načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je ocjenio kako bi bez iskazanog zajedništva i suradnje s Islamskom zajednicom, situacija u Gunji bila puno teža. Glavni imam u Gunji Idriz efendija Bešić pokušao je također održati govor ali je emotivno vidno potresen, nakon samo nekoliko riječi zaplakao te sišao s govornice uz pljesak brojnih okupljenih Gunjanaca islamske vjeroispovjesti, te glavnih imama i imama iz cijele Hrvatske.

Gunjanska džamija prva je i najstarija džamija u Hrvatskoj. Sagrađena je i službeno otvorena 1969. godine. U vrijeme poplave voda je u untrašnjosti džamije bila visoka nekoliko metara te je unutrašnjost u popunosti stradala.

You may also like