Dovršen idejni projekt plinskog povezivanja RH i BIH

BH gas
Tvrtka BH gas, koja upravlja plinskom mrežom u Bosni i Hercegovini, objavila je u srijedu kako je dovršen idejni projekt spajanja s plinskom mrežom u Hrvatskoj kroz tzv. južnu interkonekciju pa sada slijedi izrada preostale dokumentacije i početak provedbe plana.

“Idejni projekt plinovoda ‘Južna interkonekcija’ je završen i isporučen korisniku BH Gas 30. travnja”, navodi tvrtka u priopćenju doda jući kako sada slijedi međunarodna revizija, za što su, kao i za idejni projekt, bespovratna sredstva osigurana iz fondova Europske komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u europskim regijama (JASPERS).

U tijeku je i izrada studije utjecaja na okoliš i društvo, koja će za ovaj projekt biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva.

Uz europske institucije, izradu projektne dokumentacije za “Južnu interkonekciju” osigurala je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Projekt “Južna interkonekcija” predviđa spajanje plinskih mreža BiH i Hrvatske kod Zagvozda i osigurao bi plinoficiranje Hercegovine i središnje Bosne, nakon što bi plinovod bio izgrađen preko Posušja do Novog Travnika s odvojkom za Mostar.

Projekt bi napokon osigurao diverzifikaciju izvora opskrbe plinom u BiH, jer ta zemlja sada ovisi isključivo o ruskim izvorima ovog energenta. Strateški je značaj projekta u otvaranju pristupa BiH terminalu za ukapljeni plin na Krku, ali i za nabavku plina iz Kaspijske regije kroz planirani Jonsko-jadranski plinovod.

You may also like