Dorić potvrdila dospijeće nekoliko ponuda za LNG brod

Na natječaj tvrtke LNG Hrvatska za nabavu plutajuće jedinice za skladištenje i uplinjavanje tekućeg prirodnog plina (FSRU), odnosno plutajućeg LNG terminala u formi broda, stigle su ukupno četiri ponude, od kojih je jedna stigla nakon isteka roka, potvrdila je Novom listu Barbara Dorić, direktorica LNG Hrvatska.
Odluka o najpovoljnijoj ponudi, prema njenim će riječima biti objavljena u idućih nekoliko tjedana, nakon detaljnog proučavanja svih ponuda i pregovora s ponuđačem, koji prema propozicijama natječaja mora ući u vlasničku strukturu LNG Hrvatska, s udjelom između 25 i 49 posto. “Tri ponude koje su stigle na vrijeme idu u postupak ocjenjivanja. Po završetku tog postupka, kada se donese odluka o ekonomski najpovoljnijoj ponudi, s odabranim ponuđačem započinju pregovori o sklapanju međudioničarskog ugovora, odnosno ulaska tog ponuđača kao manjinskog suvlasnika u LNG Hrvatska.

Ako ti pregovori ne završe zadovoljavajuće za obje strane, pristupa se pregovorima s drugim najboljim ponuđačem, kako je i predviđeno odredbama natječaja” kazala je Dorić. Na pitanje tko su ponuđači, nije dala odgovor, kazavši kako će to biti objavljeno po završetku postupka evaluacije, a nismo uspjeli dobiti ni odgovor je li itko od ponuđača ponudio sustav uplinjavanja tekućeg prirodnog plina bez korištenja klora za sprečavanje obraštaja izmjenjivača topline, odnosno s mehaničkim čišćenjem izmjenjivača, što je jedan od parametara koji se dodatno boduje, prema uvjetima natječaja. Dok se ne prouče sve ponude, Dorić nije htjela otkriti ni jesu li među ponuđenim brodovima isključivo oni građeni kao FSRU-i, ili ima i konvertiranih LNG tankera, s obzirom na to da je natječaj predviđao obje opcije.

Natječaj je bio raspisan prije nešto više od mjesec dana, nakon poništavanja prethodnog natječaja kojim su tražene ponude za FSRU kapaciteta proizvodnje od minimalno 6,5 milijardi kubičnih metara plina.

Ono što se iščekuje u narednim danima tj. tjednima je raspis druge faze obvezujućeg open-season postupka na koji bi se trebali javiti zainteresirani kupci plina, jer bez njih projekta neće biti. To će ovisiti o prihvaćanju novih pravila za korištenje terminala, odnosno rezultatu natječaja za FSRU brod, u čemu su ključni imputi za isplativost onima koje zanima dobava plina. Idući tjedni bit će očigledno ključni za ekonomiku ovog energetskog projekta od nacionalnog interesa. Optimizam oko projekta na ovim prostorima širi američki “specijalac” Wess Mitchell koji je u diplomatskoj misiji promocije terminala u Bruxellesu i Mađarskoj koja bi trebala biti glavni kupac LNG-a.

You may also like

0 comments