Đorge Ivanov u Crnoj Gori: Makedonija zaslužuje biti u NATO i EU

Predsjednici Crne Gore i Makedonije Filip Vujanović i Đorđe Ivanov suglasili su se u utorak na Cetinju da su te dvije balkanske države zaslužile članstvo u NATO i EU. Vujanović je, nakon razgovora sa Ivanovom, kazao da je krajnje realno očekivanje da će Crna Gora na ministarskom sastanku krajem godine dobiti poziv za NATO, navodeći da bi to bio odgovor na dostignuće standarda Alijanse, ali i da bi to bio prinos regionalnoj stabilnosti, te da bi, kada je Makedonija u pitanju, trebalo skinuti blokadu koju ta država ima u euroatlanskim integracijama.

Ta blokada je posljedica spora koji ima sa Grčkom i u svim smo bilateralnim i multilateralnim aktivnostima isticali ne samo procjenu Crne Gore, nego i interes regije da se taj proces deblokira i da Makedonija završi ono što je trebala završiti 2008. godine u Bukureštu i dobije poziv, podsjetio je Vujanović.

Ivanov je kazao kako Makedonija i Crna Gora i njihovi čelnici imaju intenzivnu suradnju sa čestim susretima i kontaktima, “što je još jedna potvrda odličnih odnosa između dvije zemlje, koje imaju identičnu viziju za članstvo u velikoj europskoj obitelji, kao i zajedničke strateške ciljeve – za mir, stabilnost i gospodarski razvoj regije”. Priopćio je kako je sa Vujanovićem razgovarao i o povezivanju Jadransko-jonske autoceste sa koridorima osam i deset. “To je vrlo značajan cestovni i infrastrukturni projekt za Republiku Makedoniju i regiju. Realno, ako nismo cestovno i željeznički povezani ne možemo očekivati niti dobru gospodarsku suradnju”, naveo je Ivanov. Suglasan je kako je euroatlantska integracija država Zapadnog Balkana od bitnog značaja za regionalnu stabilnost i razvoj.

Na planu integracija u EU i NATO obje zemlje, ne samo što surađuju i razmjenjuju iskustva, već imamo uzajamnu podršku. Želim čestitati Crnoj Gori za napredak i dostignuće u euroatlantskim procesima, jer svaki napredak svake države u regiji smatram kao zajednički uspjeh, za uspjeh regije, ocijenio je Ivanov. Smatra kako je Makedonija nezasluženo i suprotno međunarodnom pravu blokirana u EU, iako je zemlja kandidat deset godina. “Blokirani smo i u NATO i pored 16 akcijskih planova za priključivanje i pored sudjelovanja u mirovnim misijama, i pored presuda u Hagu, koja je presuđena u našu korist, ali nitko je ne poštuje, dodao je Ivanov. Rekao je kako su svjesni da je EU suočena sa ozbiljnim izazovima izazvanim stanjem u eurozoni i istočnim partnerstvom, migrantskom krizom, ali da ipak očekuje da će najuspješnija politika Unije, a to je proširenje, da se produži i ubrza. Samo će tako EU biti snažnija i otpornija na izazove, a regija biti stabilna, rekao je Ivanov. Ivanov je razgovarao i sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem

You may also like

0 comments