Dopuštenje za veliko naftno polje u Sjevernom moru

Britanski regulatori

Britanski regulatori u srijedu su dali odobrenje norveškom Equinoru i britanskoj tvrtci Ihaca Energy odobrenje za razvoj velikog britanskog offshore polja Rosebank u Sjevernom moru, nedaleko od sjeverozapadne obale Shetlandskih otoka. Prijelazna uprava Sjevernog mora rekla je da je također dala potreban pristanak.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da je dala dopuštenje za nastavak radova nakon detaljnog nadzora od strane regulatora, uključujući i utjecaj projekta na okoliš. Riječ je o najvećem naftnom polju u britanskim vodama koje se još ne koristi.

Equinor kaže da će se projekt odvijati u dvije faze i procjenjuje da će stvoriti 9,8 milijardi dolara izravnih ulaganja. Tvrtka očekuje da će se početna faza nalazišta u rad pustiti tijekom 2026.-27. i procjenjuje da Rosebankovi resursi iznose preko 300 milijuna barela nafte za realizaciju dvije faze.

„Ulažemo u obnovljive izvore, ali, kao što je priznao neovisni Odbor za klimatske promjene, trebat ćemo naftu i plin kao dio energetskog miksa na putu do nulte emisije i stoga ima smisla koristiti vlastite zalihe sa sjevera kao što je Rosebank,” izjavila je u izjavi britanska tajnica za energetsku sigurnost i Net-Zero Claire Coutinho.

Ministar financija Jeremy Hunt naglasio je da Britanija ubrzava obnovljive izvore energije i nuklearnu energiju, ali još će desetljećima trebati naftu i plin – stoga država namjerava uzeti više onoga što joj treba iz britanskih voda, kako bi ojačala energetsku sigurnost, javlja CNBC.

Razvoj Rosebanka suočen je s odgodama i intenzivnim reakcijama javnosti usred pitanja o njegovom utjecaju na okoliš. Izgaranje nafte i plina Rosebanka proizvelo bi preko 200 milijuna tona CO2, kažu aktivisti kampanje #StopRosebank, u srijedu obećavajući u izjavi da je “borba daleko od kraja” i da će skupina “izvršiti pritisak na UK da poništi ovu strašnu odluku, i upotrijebiti svaki alat koji možemo da zaustavimo ovo polje”, jer “klimatska pravda ne zahtijeva ništa manje”. Protive se i zastupnici Zelenih, objavom na mreži X.

Odobrenje razvoja Rosebanka dolazi nakon što je Velika Britanija u srpnju potvrdila planove za izdavanje stotina novih dozvola za iskorištavanje nafte i plina u Sjevernom moru, unatoč navedenom cilju da dekarbonizira sve nacionalne sektore gospodarstva do 2050. Povećavajući zabrinutost oko Westminsterove predanosti tranziciji, Britanski premijer Rishi Sunak prošlog je tjedna otkrio da će njegova vlada odgoditi zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel za pet godina, do novog roka 2035. godine.

You may also like