Donald Tusk pozvao na reformu OUN-a

Plan o reformi UN-a kakav je sada na stolu je minimum koji je potreban, rekao je u srijedu pred Općom skupštinom UN-a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je nazvao UN “najboljim alatom” za rješavanje sukoba i problema na globalnoj razini i kazao da je ključno za EU da Ujedinjeni narodi budu sposobni odgovoriti na te izazove.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres zalaže se za reformu organizacije i za promjene.

“EU smatra ideje o reformi UN-a koje su trenutno na stolu nužnim minimumom. Ono što je potrebno je više ambicije, ne manje”, rekao je Tusk.

Komentirao je također sankcije Vijeća sigurnosti prema Sjevernoj Koreji donesene 11. rujna kao “pravi znak da kapacitet za vodstvo i jedinstvo postoji”. “Ali to je još uvijek premalo”, rekao je.

“Nijednoj zemlji ne bi se smjelo dopustiti da potkopa globalni režim neširenja oružja ili da prijeti zemljama predanima miru”, istaknuo je Tusk.

Ljudska prava i UN

Rekordan broj od 29 država, uključujući Kinu, Iran i Saudijsku Arabiju, protekle godine se osvećivao građanima koji su surađivali s UN-om, objavio je UN-ov ured za ljudska prava u srijedu.

Ti su ljudi bili žrtve otmica, pritvarani su, nestajali su, rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Andrew Gilmour.

U izvješću se navodi da su devet zemalja od tih 29 – Burundi, Egipat, Ruanda, Kuba, Venezuela, Kina, Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – trenutno članice UN-ova Vijeća za ljudska prava.

Gilmour je rekao da je “krajnje odvratno” da se njegov ured i dalje mora vraćati primjerima država koje zlostavljaju ljude koji pomažu UN-u. Današnje izvješće već je osmo godišnje izvješće u kojem se govori o osvetama zbog suradnje s UN-om. “Groteskno je i potpuno suprotno povelji i duhu UN-a, a pogotovo ovog Vijeća, da ljude kažnjavaju, prijete im i osvećuju se zbog suradnje s UN-om na pitanjima ljudskih prava”, rekao je.

Ni jedna od prozvanih država nije odgovorila na te primjedbe. Drugih 20 zemalja su Alžir, Bahrein, Eritreja, Honduras, Iran, Izrael, Mauritanija, Meksiko, Maroko, Mjanmar, Oman, Pakistan, Južni Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tadžikistan, Tajland, Turska, Turkmenistan i Uzbekistan.

U prijašnjim je izvješćima u prosjeku bilo navedeno 15 zemalja, nikad više od 20. Kina i Saudijska Arabija navedene su u šest od ukupno 8 izvješća.

Abas pozvao na oživotvorenje ideje dvije države

“Ako Izraelci ne žele dvodržavno rješenje i ne žele mir, neka zato snose posljedice”, kazao je Abas u govoru pred Općom skupštinom UN-a.

Također je ukazao na nastavak izgradnje izraelskih naselja i na spor koji je izbio ove godine oko sigurnosti jeruzalemske džamije Al-Akse na području koje Židovi nazivaju Brdo hrama.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u srijedu Izrael da u korist bliskoistočnog mira prizna rješenje koje uključuje dvije države, obustavi izgradnju naselja na okupiranim područjima i poštuje ‘status quo’ na jednom od ključnih svetih mjesta u Jeruzalemu.

Abas je uputio poziv UN-u da okonča, kako se izrazio, “aparthejd” koji Izrael provodi nad Palestincima, upravo kako bi se očuvalo rješenje koje uključuje dvije države.

Ukoliko se pokopa ideja o dvije države, nastavio je Abas, Palestinci neće imati drugog izbora “već nastaviti borbu za puna prava svih žitelja povijesne Palestine”.

Prije toga na posebnom sastanku na marginama Opće skupštine izrazio je optimizam da bi odlučnost američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla pomoći u donošenju “dogovora stoljeća” u regiji.

You may also like

0 comments