Donald Trump uskoro izlazi iz bolnice?

Težak slučaj?
Američki predsjednik mogao bi u ponedjeljak izaći iz bolnice gdje se liječi od covida-19, kazali su njegovi liječnici, premda je njegovo zdravstveno stanje još nejasno a stručnjaci izvan bolnice upozoravaju da bi njegov slučaj mogao biti težak.

Boraveći od petka u bolnici Walter Reed u predgrađu Washingtona, Donald Trump je objavio niz videosnimki kako bi uvjerio javnost da se oporavlja od koronavirusa kojim je zaraženo 7,4 milijuna Amerikanaca i umrlo više od 209.000. “Ovo je vrlo interesantno putovanje. Puno sam naučio o covidu”, rekao je u videosnimci koju je u nedjelju postavio na Twitteru.

Trumpov povratak u Bijelu kuću mogao bi mu pomoći da se njegova kampanja vrati u normalu, dok traje njegova teška izborna bitka protiv demokrata Joea Bidena. Anketa Reuters/Ipsos objavljena u nedjelju pokazuje kako Biden vodi ispred Trumpa za 10 postotnih bodova. Oko 65 posto Amerikanaca reklo je da se Trump ne bi zarazio da je ozbiljnije shvatio virus. Trumpovi liječnici rekli su da se njegovo zdravlje poboljšava te da bi se mogao vratiti u Bijelu kuću već u ponedjeljak.

Ipak, 74-godišnjega Trumpa liječe steroidima, deksmetazonom, koji se normalno uzima samo u najtežim slučajevima. Također već dva dana, od kure od pet dana, intravenozno dobiva antivirusni lijek remdesivir. Liječnik Bijele kuće dr. Sean P. Conley u ponedjeljak je rekao da je Trumpovo stanje bilo teže nego što je prije priznao. Conley je rekao da je Trump imao visoku temperaturu u petak ujutro te da je dobio kisik nakon što mu je pala razina kisika u krvi. Liječnici koji nisu povezani s Trumpovim liječenjem rekli su kako sumnjaju da bi njegovo stanje moglo biti gore nego što je Conley rekao. Kao stariji muškarac prekomjerne težine Trump je u kategoriji koja ima veću vjerojatnost razviti teže komplikacije ili umrijeti od bolesti.

Trump je stalno umanjivao rizike pandemije od prve pojave ove godine te je u više navrata kršio odredbe o fizičkoj udaljenosti u svrhu suzbijanja širenja zaraze. U nedjelju navečer snimljen je kako sa stražnjega sjedala crnoga automobila, s maskom na licu, maše pristašama okupljenima ispred vojne bolnice. Za vrijeme vožnje, s njim su se u automobilu mogle vidjeti još dvije osobe. Osim toga rekao je da se sastao s vojnicima i pripadnicima hitnih službi – što je izazvalo kritike da bi još više Amerikanaca moglo biti izloženo zarazi.

Biden (77) je nekoliko puta negativno testiran na bolest nakon što je dijelio pozornicu s Trumpom tijekom debate prošli utorak. Trebao bi nastaviti kampanju u ponedjeljak na Floridi, gdje ankete pokazuju tijesnu utrku na ključnom bojnom polju za izbore 3. studenoga. Nekoliko osoba koje su bile pristupne svečanosti u Bijeloj kući 26. rujna kada je Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, pozitivno je testirano na covid-19.

You may also like

0 comments