Donald Trump ulazi u trgovinski rat s Kinom

Američki predsjednik Donald Trump nastoji uvesti carine od 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, a usmjerit će se prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacijske sektore, izjavile su u utorak dvije osobe koje su o tom pitanju raspravljale s Trumpovom administracijom, navodi Reuters.

Treći izvor, koji ima izravne spoznaje o stajalištu američke administracije, rekao je kako bi carine, povezane s istragom o intelektualnom vlasništvu koja je u skladu s američkim Zakonom o trgovini počela u kolovozu prošle godine, mogle biti proglašene “u vrlo bliskoj budućnosti”.

Na popisu čak 100 proizvoda

Carine bi bile uglavnom usmjerene na informacijsku tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije, a konačni popis mogao bi zahvatiti čak 100 proizvoda.

Bijela kuća odbila je komentirati veličinu ili vremenski raspored bilo kojeg poteza vezanog uz uvođenje carina Kinezima.

Washington cilja na kineske tvrtke s visokom tehnologijom kako bi ih kaznio za kinesku investicijsku politiku koja prisiljava američke tvrtke da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dopuštenje da posluju u Kini, zajedno s drugim optužbama za krađu intelektualnog vlasništva.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD-om, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Donalda Trumpa koji je još u kampanji za predsjednika zastupao protekcionističku politiku, a njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD-a iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminija, koje je Trump uveo prošlog tjedna, relativno su beznačajne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, no izravno carinsko “gađanje” Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

“Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje Hoće li SAD odgovoriti na kinesku odmazdu”, smatra Derek Scissors, stručnjak za trgovinske odnose s Kinom iz poslovnog think – tanka American Enterprise Institute.

To bi uplašilo tržište dionica, kaže Scissors ali upozorava kako bi se s porastom sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je trgovinski suficit s Amerikom važan. “Želja da SAD prekine veliki trgovinski sukob bila bi poticaj Kinezima da pregovaraju”, dodao je.

Sukob s Kinom bez europskih saveznika

No, u eventualnom trgovinskom ratu s Kinom, kako se sada čini, Trump neće moći računati na potporu europskih saveznika, koji su ogorčeni novim američkim carinskim odredbama o uvozu čelika i aluminija.

Kineski poslovni izvor upoznat sa stajalištima visokih europskih dužnosnika rekao je Reutersu kako je u zadnjih šest mjeseci postojao “jasan napor” američke Vlade za koordiniranim pristupom kineskoj industrijskoj politici, ali su Trumpove carine potkopale potporu Europe.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom, koja pregovara sa SAD-om o izuzeću zemalja EU-a iz odluke o novim carinama na uvoz čelika i aluminija, najavila je da će EU, ako američka strana na prihvati zahtjev za izuzećem, uvesti protumjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Republikanska stranka američkog predsjednika Donalda Trumpa doživjela je relativni neuspjeh u utorak na djelomičnim parlamentarnim izborima u svojoj ‘utvrdi’ Pennsylvaniji, što je uspjeh sam po sebi za demokrate iako su rezultati još pretijesni da bi se odredio pobjednik.

Počeo graditi zid prema Meksiku

Američki predsjednik Donald Trump razgledao je u utorak u San Diegu osam prototipa zida koji želi podići duž granice s Meksikom kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju, jedno od glavnih obećanja u kampanji a i najkontroverznijih, posebice u Kaliforniji.

U tom demokratskom uporištu njegov je dolazak izazvao nekoliko mirnih skupova sa stotinjak njegovih pristaša s jedne strane i približno 200 protivnika većinom španjolskog jezičnog podrijetla s druge strane.

Republikanski predsjednik stigao je na prostrani očišćen i zaštićen teren u Otay Mesu gdje je poredano osam modela nešto viših od devet metara i isto toliko širokih, od betona ili čelika, u podnožju zelenih meksičkih brda.

“Uspostavili su zakon i red u San Diegu kad su podigli zid”, izjavio je Trump.

Postojeće zapreke “zaustavljaju 90, 95 posto” imigranata koji žele ući u SAD iz Meksika a “kad instaliramo pravi zid zaustavit ćemo 99 posto njih, možda i više”, dodao je on.

Otkad je Trump postao predsjednik, radi se o prvom njegovom posjetu Kaliforniji, najnapućenijoj državi federacije i izravnom protivniku njegovoj politici oko brojnih tema, posebice imigracije.

Guverner Jerry Brown proglasio je Kaliforniju, gdje je najveći dio stanovništva španjolskog jezičnog podrijetla, državom sigurnom za brojne ilegalne useljenike a kalifornijski tužitelj Xavier Becerra uložio je u nekoliko navrata žalbu Trumpovoj administraciji koja je uzvratila sudskim putem prošli tjedan.

Guverner je prethodnog dana uputio otvoreno pismo Trumpu podsjećajući da je Kalifornija šesto gospodarstvo u svijetu, bogatstvo stvoreno zahvaljujući prihvaćanju “imigranata”.

Usprkos Trumpovu simboličnom posjetu, ništa ne ukazuje da će najavljeni “veličanstveni” zid ikada proviriti iz zemlje.

Više od godinu dana nakon njegova dolaska na vlast, Kongres nije odobrio nijedan dolar za izgradnju koja bi mogla stajati do 20 milijardi dolara i protiv koje su digli glas brojni demokratski zastupnici.

 

You may also like

0 comments