Home Politika Donald Trump traži primirje s republikancima u Washingtonu

Donald Trump traži primirje s republikancima u Washingtonu

by Agencije

Izgledni republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump susrest će se u četvrtak u Washingtonu sa šefovima svoje stranke koji mu oklijevaju dati potporu, te se nada sklopiti mir s onima koji su ga već i javno prozivali.

Donald Trump ne želi se samo slikati s njima. Razlike su duboke a ulog ogroman, kako financijski tako i politički.

Njujorški milijarder sastaje se u 9,00 sati po lokalnom vremenu (13,00 po GMT-u) s Paulom Ryanom, predsjednikom Zastupničkog doma, konzervativnim 40-godišnjakom koji je u listopadu pokrenuo modernizaciju imidža republikanske stranke. Iznenadio je politički svijet izjavivši prošlog tjedna da nije spreman podržati Donalda Trumpa. Zapanjujuća izjava s obzirom da će predsjedati konvencijom u Clevelandu na kojoj će se od 18. do 21. srpnja birati republikanski kandidat za predsjedničke izbore. “Jako poštujem Paula, održat ćemo dobar sastanak”, rekao je Donald Trump u utorak na Fox Newsu. “Važno je da nitko u povijesti republikanske stranke nije imao toliko glasova kao ja na predizborima”.

No za pomirenje će trebati vremena, toliko su duboke razlike, ocjenjuje France presse. U prosincu kad je Trump predložio zatvaranje granica muslimanima, Paul Ryan ga je odlučno osudio. “Nije to ono što čini konzervatizam”, kazao je on.

Trump će se susresti i s Reinceom Priebusom, predsjednikom republikanskog nacionalnog odbora, središnjeg tijela stranke, kao i s vođom senatske većine Mitchom McConnellom. Sedam republikanskih predsjednika parlamentarnih odbora (ali nijedan iz “velikih” odbora) izrazili su sklonost Donaldu Trumpu u priopćenju u srijedu, s objašnjenjem da je opcija Trump bolja “od još osam godina demokratske Bijele kuće”. Znamo da bi Hillary Clinton predstavljala dodatne četiri godine Baracka Obame. To je dovoljno da ujedini republikance, smatraju neki iz stranke.

Related Posts