Donald Trump prijeti novim sankcijama Kini

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je zaprijetio da će uvesti carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe čime dodatno eskalira trgovinski rat s Pekingom.
Trump je u priopćenju rekao da je zatražio od američkih trgovinskih predstavnika da utvrde koji će kineski proizvodi biti podložni novim carinama. Dodao je da je taj potez odgovor na kinesku odluku o podizanju carina na američku robu.

“Trebaju se poduzeti dodatne mjere kako bi se potaknula Kina da promijeni svoje nelojalne prakse i otvori tržište američkoj robi”, rekao je Trump u priopćenju koje prenosi Bijela kuća.

Trump je dodao kako Kina očito nema namjeru promijeniti svoje ilegalne prakse krađe američkog intelektualnog vlasništva i američke tehnologije. Američki predsjednik pojasnio je da je Peking nedavno povećao ponovno svoje carine. “Nakon što se završi pravni dio, američke će carine stupiti na snagu ako Kina odbije promijeniti svoju politiku, te ako bude inzistirala na novim carinama koje je nedavno najavila”, rekao je Trump.

Sjedinjene Države objavile su u petak da od 6. srpnja počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka roba. Lista sadrži 818 proizvoda. Samo nekoliko sati prije objave američkih carina Kina je poručila da će odgovoriti protumjerama. Kina je već ranije objavila popis američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti carine, uključujući soju, zrakoplove i automobile, podsjeća Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u ponedjeljak želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, “svemirske snage” (“space force”) koje bi bile neovisne o zrakoplovstvu, ali ih još treba odobriti Kongres. “Ovime naređujem ministarstvu obrane i Pentagonu da odmah pristupe osnutku svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga”, rekao je u ponedjeljak u govoru o svemiru u Bijeloj kući.

“Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage, izdvojene ali jednako važne”, rekao je, zaključivši trenutačnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga. Trump je još prije bio rekao da je sklon osnutku šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama. Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju. “Da bismo branili Ameriku nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom”, istaknuo je Trump.

You may also like

0 comments