Donald Trump predizborno dijeli naciju

Komentar DW-a
Proslave američkog nacionalnog praznika Dana neovisnosti su u pravilu lišene dnevne politike. No ne i kod Donalda Trumpa koji je ovaj praznik iskoristio za napad na političke protivnike usporedivši ih s nacistima.

Američki predsjednik Donald Trump se nalazi usred predizborne kampanje. Tako je i najvažniji američki praznik, Dan neovisnosti, koji je u pravilu potpuno oslobođen dnevne politike, iskoristio za žestoke napade na političke protivnike. “Američki junaci su pobijedili naciste, fašiste, komuniste i teroriste, spasili američke vrijednosti i obranili principe”, poručio je Trump u subotu navečer na jednoj proslavi u vrtu Bijele kuće. I dodao: “Mi pobjeđujemo radikalne ljevičare, marksiste, anarhiste, širitelje nemira i pljačkaše”.

Tako to zvuči kada 4. srpnja govori Donald Trump. Njegovi prethodnici u Bijeloj kući, bez obzira na stranačku pripadnost, su se uvijek trudili na ovaj najveći američki praznik ujediniti naciju. Donald Trump se u potpunosti usredotočio na svoju predizbornu kampanju. Aludirajući na prosvjede protiv rasizma i policijskog nasilja koji već tjednima potresaju SAD i koji su potaknuli raspravu o odnosu prema povijesnom bremenu ropstva, Trump je iznova odaslao tvrdokornu poruku u smjeru svih onih koji ne misle kao on. “Mi nećemo nikada dopustiti da bijesna bagra sruši naše kipove i izbriše našu povijest”. Trumpu je trn u oku činjenica što neki gradovi postavljaju pitanje oko toga koliko je još u duhu vremena ustrajati na simbolima iz mračne prošlosti. On isto tako odbija preimenovanje nekih vojnih baza nazvanih po povijesno spornim osobama.

I oko druge važne teme koja trenutno u šaci drži američko društvo, pandemije koronavirusa, Trump ostaje pri svom mišljenju. Usprkos rekordnom broju zaraženih i umrlih, američki predsjednik poručuje: “Mi smo postigli velike napretke, naša strategija djeluje” i: “99 posto zaraza u SAD-u protječe potpuno bezopasno”. No u istom dahu najavljuje do kraja godine cjepivo i lijek za bolest koja je “bezopasna”.

Pritom je SAD zemlja s najvećim brojem zaraženih i umrlih na svijetu. Virus se trenutno munjevito širi na jugu i zapadu zemlje, do sada je zabilježeno 2,8 milijuna zaraženih i preko 130.000 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom.

Trump je i prošle godine zloupotrijebio nacionalni praznik organizirajući vojnu paradu ali se barem suzdržao od napada na protivnike. No ni ove godine proslava nije prošla bez pokazivanja vojne moći. Pitanje je, s obzirom na to da je aktualni američki predsjednik prosvjednicima već prijetio vojskom, komu je ta prijetnja sada uperena, piše DW.

You may also like

0 comments