Donald Trump ponovno republikanski kandidat

Nacionalna konvencija
Američki predsjednik Donald Trump ponovno je u ponedjeljak nominiran za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 3. studenoga na kojima će se suprotstaviti demokratu Joeu Bidenu.

Trump je dobio većinu glasova, kao što je bilo i očekivano, na početku četverodnevne republikanske konvencije u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. On bi trebao održati govor kojim će prihvatiti nominaciju u četvrtak u Bijeloj kući.

Četverodnevna republikanska nacionalna konvencija počela je u u ponedjeljak, a Donald Trump bi se svake večeri trebao obraćati sudionicima. Na konvenciji će nastupiti njegova djeca, čelnici Republikanske stranke i nekoliko Amerikanaca koji su postali ikone konzervativaca.

U ponedjeljak navečer govore će održati američki potpredsjednik Mike Pence, kao i američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley te par iz Missourija koji je sa oružjem ispred svoje kuće ‘dočekao’ prosvjednike okupljene u pokretu “Crni su životi važni”.

Nešto ranije u ponedjeljak, Pence je također potvrđen za kandidata za potpredsjednika SAD-a. Za razliku od 2016. Trump u predsjedničke izbore 2020. ulazi uz punu potporu vodećih republikanaca iako zaostaje po anketama u presudnim američkim saveznim državama.

Konvencija koja se održava u trenutku dok je epidemija koronavirusa odnijela živote više od 170.000 Amerikanaca bit će ključna za oblikovanje Trumpove predizborne poruke koja počiva na kulturnim podjelama, nacionalizmu i ekonomskom napretku.

Očekuje se da će predsjednik i dalje okrivljavati Kinu za pandemiju koronavirusa i tvrditi da je jedino on sposoban ekonomski obnoviti zemlju.

Trump na konvenciju dolazi s tjednom negativnih vijesti među kojima su i uhićenje bivšeg voditelja njegove prošle predsjedničke kampanje Stevea Bannona i objava snimke telefonskih razgovora njegove starije sestre koja kritizira njegov karakter.

Američki predsjednik Donald Trump nenajavljeno je u ponedjeljak stigao na republikansku nacionalnu konvenciju u Charlotteu u Sjevernoj Karolini, nakon što je potvrđen za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 3. studenoga. “Moramo pobijediti, ovo su najvažniji izbori u povijesni naše zemlje”, rekao je predsjednik, dodajući da zemlja može krenuti u “užasnom, užasnom smjeru”, ili u još boljem nego je to bilo dosad.

“Bili smo vrlo podijeljeni pod predsjednikom (Barackom) Obamom”, poručio je delegatima. Potpredsjednik Mike Pence također se pojavio na konvenciji, pozivajući na ponovni izbor aktualnog predsjednika. “Ponovno ćemo izabrati predsjednika Donalda Trumpa na još četiri godine i s vašom kontinuiranom potporom i Božjom pomoći učiniti Ameriku ponovno i ponovno velikom”, rekao je Pence. “Ulozi nikad nisu bili veći”, dodao je.

Trump je govorio prvog dana na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Charlotteu u Sjevernoj Karolini nakon što je ponovno nominiran za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 3. studenoga na kojima će se suprotstaviti demokratu Joeu Bidenu.

Ovo je Trumpova, a ne republikanska konvencija, jedan je od komentara na prvu večer republikanske stranačke konvencije čija je glavna zadaća oslikati drukčiji portret aktualnog predsjednika od onog koji su prošli tjedan Americi prikazali demokrati, i “uplašiti” birače slikom Bidenove Amerike. Sam Donald Trump dva puta se pojavio u gotovo trosatnom programu, no ne uživo, već u ranije snimljenim segmentima.

U Bijeloj je kući okupio Amerikance koji su na braniku zemlje u borbi protiv koronavirusa- medicinske sestre, poštare, policajce. Predsjednik Donald Trump upozorio je republikance da bi izbori u studenom mogli biti “ukradeni” optuživši demokrate da “koriste COVID za krađu izbora”. Potom je predstavio šest bivših zatočenika različitih režima koje je njegova administracija uspjela osloboditi. Konvencija je počela molitvom popularnog kardinala iz New Yorka- Timothya Dolana.

Izmjenjivale su se Trumpove pristaše od konzervativnog studentskog lidera Charlia Kirka koji je aktualnog predsjednika nazvao „braniteljem zapadne civilizacije“ do bračnog para McCloskey iz Missouria optuženog za podizanje oružja na mirne prosvjednike koji su marširali njihovom četvrti u St. Louisu.

Senator Tim Scott iz Južne Karoline, jedini crni republikanski senator, istaknuo je Trumpove politike koje su pomogle Afroamerikancima. Kazao da demokrati vode kampanju na kulturnoj revoluciji za „ fundamentalno drukčiju Ameriku“.

Trumpov reizbor podržao je i Andrew Pollock, otac djevojke ubijene u pucnjavi u školi Parklandu koji za njezinu smrt krivi politiku Obamine administracije. Nikki Haley, bivša američka veleposlanica u UN-u, kći imigranata iz Indije, kazala je kako je sada moderno Ameriku nazivati rasističkom zemljom, no da Amerika to nije. Govor koji su analitičari opisali „više Trumpovim od samoga Truma“ održao je predsjednikov sin, Donald Trump Junior.

Republikanski stratezi prvog su dana stranačke konvencije biračima pokušali prikazati humaniju stranu Donalda Trumpa i uspjehe njegove administracije, te ublažiti optužbe demokrata o lošem upravljanju zdravstvenom krizom koja je uzela više od 177 tisuća života u SAD-u.

You may also like

0 comments