Donald Trump pomaže Kurdima u ofenzivi na Raku?

Iskorijenit ćemo islamski radikalizam, ISIL će nestati s lice zemlje, poruka je koju je uputio američki predsjednik Donald Trump u svojem inauguracijskom govoru, a samo deset dana nakon toga svoje je riječi Trump pretočio u djela. Naime, odmah nakon dolaska na vlast nove Trumpove administracije, Sirijske demokratske snage (SDF), alijansa kurdskih i arapskih boraca na sjeveru Sirije, dobile su od SAD-a ovog tjedna tenkove i oklopna vozila i drugo teško naoružanje, piše Večernji list.

Unatoč protivljenju Turske, jedan od prvih poteza Trumpove administracije u borbi protiv ISIL-a jest naoružavanje Kurda, koji će biti udarna snaga u oslobađanju Rake, glavnog uporišta ISIL-a u Siriji. Pošiljku je potvrdio i glasnogovornik Pentagona John Dorrian ističući da ovaj pokazuje kako je nova američka administracija spremna na borbu protiv ISIL-a. To je potvrdio i glasnogovornik SDF-a Talal Silo.

Novi američki predsjednik, odmah nakon stupanju na dužnost, dao je svojim vojnim dužnosnicima rok od 30 dana da mu sastave plan “za pobjedu nad terorističkom organizacijom Islamske države”. U Siriji su trenutačno jedini američki saveznici Sirijske demokratske snage, većinom sastavljene od kurdskih snaga, ali i arapskih boraca, koje su najavile veliku ofenzivu za povratak Rake, od koje su sada udaljene oko 25 kilometara, donosi Večernji list.

You may also like

0 comments