Domoljubna koalicija predala liste

Predsjednici stranaka Domoljubne koalicije (HDZ, HSS, HSP-AS, BUZ, HSLS, Hrast, HDS i ZDS) predali su u ponedjeljak poslijepodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je kako očekuje uvjerljivu pobjedu 8. studenoga.

“Očekujem uvjerljivu pobjedu, ovo je koalicija koja se dokazala i dokazuje već tri i pol godine uvjerljivim pobjedama, ne vidim razlog da ne pobjedimo”, izjavio je Karamarko kojeg su u Sabor, uz koalicijske partnere, dopratili i brojni stranački simpatizeri mašući državnim i stranačkim zastavama. Karamarko kaže da su izborne liste i HDZ-a i partnera kvalitetne te da imaju i kvalitetan program. Imamo, dodaje, i lošu Vladu pa ne vidi zašto Domoljubna koalicija ne bi pobjedila. Predsjednik HDZ-a očekuje da će njegova koalicija u Saboru imati natpolovičnu većinu (76 mandata), nastojat će, najavljuje, da to bude i više. “Imamko jak teren, kapilarno jako dobro djelujemo”, rekao je Karamarko.

Na listama se našlo dosta novih i javnosti nepoznatih imena, dok je svojevrsno iznenađenje i kandidatura čelnog čovjeka zadarskog HDZ-a te člana Predsjedništva Božidara Kalmete za kojeg su mediji nagađali kako se unatoč tome što je koordinator za devetu izbornu jedinicu neće kandidirati na izborima.

Predsjednik stranke Tomislav Karamarko prvi je na listi u devetoj izbornoj jedinici (Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije), u kojoj ga čeka SDP-ovac Ranko Ostojić. U toj izbornoj jedinici Karamarka na listi slijede Josipa Rimac, Božidar Kalmeta, Ante Sanader te Darko Milinović. Šefa SDP-a Zorana Milanovića u prvoj izbornoj jedinici (centar Zagreba i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije) čeka HDZ-ov Željko Reiner, a slijede ga Davorin Mlakar, čelnik HSLS-a Darinko Kosor te Margareta Mađerić.

Iako se iz HDZ-a neslužbeno čulo kako će na čelu HDZ-ove liste za drugu izbornu jedinicu (istok Zagreba i Zagrebačke županije te Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju) biti general Mladen Markač, on se zadnjih dana u medijima ispričavao narušenim zdravljem, a na čelu objavljene službene liste našao se Miroslav Tuđman, dok mu je suparnik SDP-ov Josip Leko. Tuđmana na listi slijede čelnik HSS-a Branko Hrg, Andrija Mikulić te Miro Kovač.

Prvi na listi Domoljubne koalicije u trećoj izbornoj jedinici (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija) je HDZ-ov Žarko Tušek koji se sučeljava sa SDP-ovcem Sinišom Hajdašom Dončićem. Iza Tušeka su njegove stranačke kolege Darko Horvat i Anđelko Stričak te čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić prvi je na listi u četvrtoj izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) gdje ga čeka SDP-ov Domagoj Hajduković. Brkića na listi slijede HDZ-ov Ivan Anušić, potom čelnik HSP AS Ivan Tepeš te HDZ-ovac Josip Đakić.

Listu HDZ-a u petoj izbornoj jedinici (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija) predvodi Božo Galić koji će se sučeliti sa SDP-ovcem Zdravkom Ronkom. Galića slijede Pero Ćosić, Franjo Lucić te Tomislv Čuljak. Glavni tajnik koalicijskog HSP AS Pero Ćorić je u toj izbornoj jedinici na sedmom mjestu.

HDZ-ov koordinator šeste izborne jedinice (jugoistok Zagreba i Zagrebačke županije te Sisaško-moslavačka županija) Dražen Bošnjaković ujedno je i prvi na listi u toj izbornoj jedinici u kojoj ga očekuje aktualni ministar financija SDP-ov Boris Lalovac. Bošnjakovića slijede Goran Marić, Gordan Jandroković te HSS-ovac Stjepan Kožić. U toj je izbornoj jedinici na sedmom mjestu i HSLS-ovac Josip Budimir.

Listi HDZ-a za sedmu izbornu jedinicu (jugozapadni dio Zagreba i Zagrebačke županije, Karlovačka i dio Primorsko-goranske županije) na čelu je karlovački gradonačelnik Damir Jelić, a sučelit će se sa SDP-ovkom Milankom Opačić. Iza Jelića slijede Željko Dilber, Jasen Mesić te Domagoj Ivan Milošević.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković predvodi HDZ-ovu listu u osmoj izbornoj jedinici ( zapad Primorsko-goranske i Istarska županija) gdje ga očekuje SDP-ovac Željko Jovanović. Butkovića slijede njegove stranačke kolege Anton Kliman i Lucijan Vukelić, te Dario Konta (HRAST). Zanimljivo je da je u istoj izbornoj jedinici na osmom mjestu HDZ-ove liste i čakovčanka Sunčana Glavak koja se u poslijednje vrijeme spominjala kao kandidatkinja u trećoj izbornoj jedinici.

U desetoj izbornoj jedinici (jug Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija) sučelit će se dva hrvatska generala – HDZ-ov Damir Krstičević i SDP-ov Ante Kotromanović. Krstičevića slijedi Zlatko Ževrnja, Branko Bačić te čelnik BUZ-a Milivoj Špika. Šesti na toj listi je čelnik HDS-a Goran Dodig, a jedanaesti Luka Podrug iz HČSP-a.

Jedanaestu izbornu jedinicu za dijasporu predvodi Božo Ljubić, kojega slijede Ivan Šuker te Nevenko Barbarić. Na listi Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om, suprotno medijskim najavama, nisu se našli branitelji iz Savske. Njihov neformalni vođa Đuro Glogoški, za kojeg su mediji nagađali kako bi se mogao naći na listi u petoj izbornoj jedinici, za Hinu je potvrdio kako na listama HDZ-a nema branitelja iz Savske. “Razgovarali sa HDZ-om jesmo, no nismo se dogovorili”, kazao je Glogoški dodajući međutim kako su imali ponuda i od drugih stranaka. “Na predstojeće parlamentarne izbore ne izlazimo, a šator u Savskoj do daljneg ostaje”, poručio je Glogoški.

You may also like

0 comments