Domoljubna koalicija i Most zadovoljni razgovorima

Zastupnik Mosta Ivan Kovačić se, nakon pregovora o upravi i lokalnoj samoupravi u HDZ-u u četvrtak posliijepodne još jednom osvrnuo i na jutarnje razgovore u središnjici SDP-a, izjavivši kako je s koalicijom Hrvatska raste usuglašeno više od 90 posto točaka iz Mostova programa vezanog za reformu uprave i lokalne samouprave.

“Ne postoje prijepori, 90 posto stvari smo usuglasili, čak i više, iz našega programa. Mi smo zadovoljni, sada ćemo to izložiti u središnjici Mosta u Smičiklasovoj. Naravno da će biti teška odluka je li to samo načelni pristanak u postizborno vrijeme, s obzirom na uspostavu vlasti, ili stvarno iskreno tako misle. Na nama je da procijenimo”, rekao je Kovačić. Potvrdio je da SDP pristaje na regionalizaciju i smanjenje broja županija, ali i naglasio kako je u kratko vrijeme nemoguće odlučiti koliki bi doista trebao biti broj županija ili jedinica lokalne samouprave. “Ne možemo ni mi tek tako u dva sata odlučiti hoćemo li staviti na pet, sedam, deset ili 15 županija. I jedni i drugi su ostavili otvoreno pitanje smanjenja broja županija, što bi struka trebala vidjeti. Isto tako i na smanjenje broja općina i gradova na nekakvih 150, 200 ili će biti nešto čak radikalnije, to ćemo ipak ostaviti struci, ali pristali su i na jedno i na drugo”, kazao je.

Otkrio je i kako na pregovorima u SDP-u nisu postavljani posebni uvjeti za Istru i dubrovačku regiju. Iako Most stoji kod predizbornog obećanja o smanjenju plaća saborskih zastupnika, to pitanje, kao ni pitanje smanjenja broja zastupnika nije bilo predmet pregovora s velikim koalicijama. Kovačić je najavio kako će Most u Saboru predložiti da se zastupničke plaće smanje. Nije želio precizirati u kojim pitanjima nije postignuta suglasnost s SDP-om. “Nije da se nismo složili, otvorena je mogućnost rasprave. Mislim da od nas ne bi bilo korektno da ni jedno ni drugu stranu odbijemo zbog pet ili 10 posto, ali ni jedna stvar nije do kraja odbijena, nego je samo ostavljena mogućnost rasprave”, rekao je.

Na pitanje što će se dogoditi nakon što završe pregovore odgovorio je: “Tada ćete nas pustiti, mi ćemo raspraviti, saborski zastupnici Mosta na Nacionalnom vijeću i donijet ćemo odluku”. Potvrdio je da se pregovori s obje velike koalicije nastavljaju u petak, kada bi na dnevnom redu trebala biti poljoprivreda te u ponedjeljak, kada će se raspravljati o financijskom paketu. Novinare je zanimalo i je li Kovačiću smetalo ući u prostorije HDZ-a, stranke s kojom je u suparništvu na lokalnoj razini. “Normalna je stvar da ljudi očekuju da prema onima s kojima si se borio u lokalnoj sredini da s njima jednostavno nema razgovora. Naravno da se ovdje radi o malo drukčijem, višem cilju, radi se ipak o državi i bilo bi neodgovorno od svih nas da ne dajemo jednaku mogućnost i jednima i drugima. Na žalost, s ovom funkcijom smo preuzeli i odgovornost da isključimo nekakve predrasude i osobne animozitete, jer jednostavno trebali bi voditi računa samo o boljitku, daj Bože da uspije”, odgovorio je Kovačić. Kada će Most donijeti konačnu odluku nije mogao reći. “Ne znam, sačekajmo barem ponedjeljak da završe ostali razgovori”, poručio je Kovačić.

You may also like