Dominique Strauss-Kahn više nije savjetnik premijera Vučića

Nekadašnji direktor MMF Dominique Strauss-Kahn više nije angažovan kao savetnik premijera Aleksandra Vučića, piše Danas. Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer i dalje je savetnik premijera, kažu za Danas nezvanično izvori iz vrha Vlade.

Kako preciziraju sagovornici lista, saradnja sa Strauss-Kahnom okončana je posle probnog perioda. Vučić je u septembru 2013, najavljujući angažovanje tog ekonomiste i političara, rekao da će Strauss-Kahn raditi pro bono u periodu od prva tri meseca. Kao specijalni savetnik srpske vlade u procesu evropskih integracija od jeseni 2013. angažovan je i Franko Fratini, nekadašnji potpredsednik Evropske komisije, koji je u petak posetio Beograd.

Tom prilikom istakao je da su reformske mere, iako teške, neophodne za ozdravljenje privrede i da već daju rezultate. Prema njegovom mišljenju, Srbija je uspešno završila skrining svih 35 poglavlja i zaslužila da prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU budu otvorena do kraja godine. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, komentariše za “Danas” da je Aleksandar Vučić iz dobre namere angažovao ljude iz inostranstva sa zavidnim iskustvom, “koji nešto znače u međunarodnoj politici”. “Želeo je da mu ljudi poput Strauss-Kahna, Fratinija i Guzenbauera ukažu na značajne stvari i omoguće važne kontakte na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Efekat njihovog rada kao savetnika je veoma teško proceniti budući da nisu prisutni u medijima, već to funkcioniše po sistemu sastanaka s premijerom i njegovim saradnicima. Verujem da su neki od poteza Vučića i njegove vlade rezultat i takvih razgovora. Ne sumnjam da su oni imali udela u donošenju nekih odluka premijera”, ukazuje on.

Upitan koji je mogući razlog za okončanje saradnje sa Stros-Kanom i da li to možda ima veze i sa njegovom problematičnom reputacijom, odnosno sa optužbama za seksualne afere, Savić navodi da je takva reputacija pratila Strauss-Kahna i pre nego što ga je Beograd angažovao. “Verovatno su premijer i Strauss-Kahn zajednički procenili da saradnja ne bi bila efikasna. Postoji mogućnost da su očekivanja od Stros-Kana bila prevelika i da oni nisu našli zajednički jezik. Prema mom ličnom mišljenju, Strauss-Kahn se ne bi ni uklapao ni u aktuelnu priču Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer on tamo ne uživa neku naročitu reputaciju”, zaključuje sagovornik lista “Danas”.

Angažovanje Strauss-Kahna u Srbiji svojevremeno je izazvalo i pažnju svetskih medija. Između ostalog, list “Njujork tajms” pisao je da će njegove dužnosti uključivati pomoć u restrukturiranju velikog spoljnog duga zemlje, privlačenju stranih investicija i održavanju odnosa sa MMF. (Tanjug)