Dominique Strauss-Kahn pred sudom u Lilleu

Uz veliku pozornost medija u Lilleu je počelo suđenje bivšem izvršnom direktoru MMF-a Dominiqueu Strauss-Kahnu. Uz njega se na optuženičkoj klupi našlo još 14 osoba, redom uglednih lica iz javnog i poslovnog života. Akreditaciju je zatražilo čak 900 novinara, ali u sudskoj dvorani ima mjesta samo za 300. Strauss-Kahnu sudi se zbog organiziranog podvođenja, a to je u Francuskoj ozbiljna stvar. Dokažu li se navodi optužbe, prijeti mu i do 10 godina zatvora i globa do 1,5 milijun eura.

Dominique Strauss-Kahn, znan i po skraćenici DSK, više od tri desetljeća imao je istaknuto mjesto u francuskom političkom životu. Sveučilišni profesor ekonomije, bio je nekoliko puta i ministar u vladama ljevice, a vrhunac političke karijere bio mu je položaj izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda. U Francuskoj je imao i predsjedničkih ambicija, ali ga je na unutarstranačkim izborima za predsjedničkog kandidata socijalista pobijedila Ségolène Royal, tada nevjenčana družica Françoisa Hollandea. Nju je na izborima pobijedio kandidat konzervativne desnice Nicolas Sarkozy. Svjestan da bi mu DSK mogao biti ozbiljan protukandidat na sljedećim izborima, Sarkozy se potrudio ukloniti ga sa političke pozornice. Intenzivno je lobirao i uspio da DSK bude izabran za izvršnog direktora MMF-a, što je jedna od najvažnijih i najutjecajnijih dužnosti na svijetu.

I kada se činilo da je na vrhuncu, dogodio mu se pad. Za DSK se u francuskim političkim krugovima znalo da ima veoma pohotnu narav. U MMF-u se najprije okomio na ekonomisticu dr. Pirosku Nagy, a kada se ona javno potužila, po kratkom je postupku izbačena iz MMF-a i preseljena u EBRD (Europsku banku za obnovu i razvoj). Taj je skandal zataškan, ali drugi nije! U New Yorku DSK je u hotelskoj sobi napastovao sobaricu Nafissatou Diallo. Ona ga je prijavila i on je doslovno iz zračne luke, gdje se spremao ukrcati u avion za Pariz, u lisicama doveden do zloglasnog zatvora Rikers Island. Bio je prisiljen podnijeti ostavku. Ta ne može silovatelj biti na čelu MMF-a.

Sud nije mogao ustanoviti je li to bilo silovanje ili uspješno zavođenje pa ga je oslobodio. U izvansudskoj nagodbi DSK je gvinejskoj sobarici isplatio 1,5 milijuna dolara. Ona je tim novcem u Bronxu otvorila restoran „Chez Amina“ u kojem služi zapadnoafričku halal-hranu i posao joj ide sjajno. Za porciju pečenog lososa s kuskusom, koja stoji popularnih 17 dolara, čeka se u dugom redu.

U Americi se izvukao, ali u Francuskoj je dolijao. Zanimljivo je da je istraga do njega došla sasvim slučajno. Policija je istraživala mrežu organizirane prostitucije i prisluškujući sumnjive sa zaprepaštenjem otkrila da je jedan od glavnih naručitelja orgija s prostitutkama upravo DSK. Logistički dio posla, pribavljanje djevojaka, obavljao je Dominique Alderweireld, zvan Dodo Svodnik. Dodo je završio prvi stupanj prava, ali se odlučio za privatno poduzetništvo u industriji seksa. U Francuskoj je prostitucija zabranjena, ali u Belgiji je dopuštena, pa se Dodo preselio u Belgiju gdje je stekao pet bordela koje on naziva „klubovima za zabavu odraslih“.

Prema francuskom zakonu seks s prostitutkom nije kazneno djelo, ali svodništvo jest.

Inače da političari imaju ljubavnice u Francuskoj nije neka posebna iznimka. Svi francuski kraljevi imali su ljubavnice, pa i nekoliko njih. Republika je baštinila taj običaj i održala ga do danas! Predsjednik Republike Félix Faure umro je 1899. u Elizejskoj palači u naručju ljubavnice Marguerite Steinhell. Njemu je bilo 58 godina, njoj 26. Da mu muškost ne zakaže u presudnom trenutku, ta ipak je ona bila 32 godine mlađa, Faure se napunio nekim afrodizijakom i doživio kobni moždani udar. U novije vrijeme predsjednik Mitterand 20 je godina uspješno skrivao izvanbračnu kćer Mazarine koju mu je rodila dugogodišnja ljubavnica, kustosica Muzeja LouvreAnne Pingeot. A tek potkraj 2014. otkriveno je da Mitterand ima i izvanbračnog sina iz 15-godišnje veze s atraktivnom švedskom novinarkom Christinom Forsne, tada dopisnicom iz Pariza. Hravn je rođen 1988., kada su Mitterandu već bile 72 godine. Usput Mitterand je svoju povremenu ljubavnicu Edith Cresson imenovao predsjednicom vlade. Ona je tako postala prva žena u povijesti Francuske koja se našla na čelu vlade.

Predsjednik Sarkozy je suprugu Céciliu varao s pjevačicom i jet-settericom Carlom Bruni s kojom se naposlijetku i oženio. A što tek reći za aktualnog predsjednika Françoisa Hollandea? Cijeli njegov dosadašnji mandat protječe u ljubavnim nevjerama i skandalima. Preljubništvo predsjednika Republike, kojeg tjelohranitelj na motorčiću vozi do unajmljenog stana u kojem ga čeka ljubavnica, zabavljalo je cijeli svijet. Iako vanjštinom baš i nije neki naočiti tip, Holland očito zna osvojiti srca atraktivnih žena. Po našem, rekli bismo, tiha voda brege dere. DSK pak nije bio zavodnik, nego napasnik.

Odvjetnici DSK tvrde da je riječ o čistom političkom procesu kako bi se njihovog klijenta zauvijek izbacilo iz političkog života. Istina, DSK ima 65 godina, što bi trebalo biti vrijeme kada se razmišlja o mirovini, a ne o budućim mandatima. Teza je obrane da su seks orgije zapravo izraz tradicije slobodnjaštva kojom se Francuska diči. Sporazumni seks više partnera, iza zatvorenih vrata – kažu odvjetnici – stvar je privatnog ukusa, a ne nikakvo kazneno djelo. Ljudima je valjda dopušteno imati različite ukuse, pa čak i kada je riječ o seksu.

DSK priznaje da voli seks, ali se kune da nije imao pojma da su žene koje su sudjelovale u razuzdanim zabavama zapravo profesionalke unajmljene u Belgiji. Njegov odvjetnik je izjavio da gospodin Strauss-Kahn nikako nije mogao znati što su one po profesiji, jer su sve bile gole. Medicinsku sestru ćete prepoznati po bijeloj kuti, vozačicu tramvaja ili stjuardesu po odori. Ali kada se obnaže, hajde neka netko kaže tko je stjuardesa, a tko medicinska sestra? Ili profesionalna prostitutka?

Obrana tvrdi da DSK nikako ne može biti kriv zbog podvođenja, jer on ništa i nikad nije plaćao. Samo im je davao poklone. I to ne uvijek. Jedna od profesionalki pred sudom je izjavila da joj je DSK jednom poklonio dizajnerske cipele vrijedne 1.700 eura (13.000 kuna). Ali mnoge su dobile tek obećanja! Kako onda može biti kriv?

Dodo Svodnik brani se da on apsolutno nije imao pojma što djevojke rade i s kim izlaze, ni tko su im klijenti. On im nije ni šef ni poslodavac, jer je to i po belgijskom zakonu kažnjivo. On im samo osigurava radni prostor i uvjete za obavljanje seksualne djelatnosti. Djevojke mu po klijentu plaćaju 50 eura i 5 eura za čišćenje prostora te mu daju 40% prihoda od konzumacije pića i hrane. U doba kada su se odvijale orgije za koje im se danas sudi, Dodo Svodnik zapošljavao je, odnosno „osiguravao radne uvjete“ za oko 200 djevojaka u pet klubova. Bila je to dakle prava seks industrija. Pred sudom se požalio da mu je zbog ovog suđenja pao ugled među klijentima te kako danas zarađuje tek oko 3.000 eura na mjesec. Usput rečeno, sve saslušane profesionalke o DSK kao ljubavniku misle sve najgore.

Sada mu prijeti dugogodišnja robija i velika novčana kazna. U slučaju New York izvukla ga je supruga. Anne Sinclair jedna je od najpoznatijih francuskih TV novinarki i jedina nasljednica prebogatog njujorškog trgovca umjetnina Paula Rosenberga. Nakon što je platila sve troškove spora i nagodbu sa sobaricom, što je stajalo oko 6 milijuna dolara, Anna je napustila i razvela se od DSK s kojim je u braku bila gotovo 20 godina.

You may also like