Domaća investicijska zajednica ulaže zeleno?

Poželjan smjer

Domaća fondovska industrija polako, ali sigurno usvaja investicijske postulate koji su posljednjih godina trend u globalnoj financijskoj industriji i koji će, po mišljenju analitičara, u narednim godinama privlačiti sve više investitora.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na prošlotjednoj je sjednici odobrila osnivanje Erste Green Equity fonda, prvog napajajućeg održivog investicijskog fonda nakon početka primjene Uredbe o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga.

Nakon fonda Raiffeisen Investa, fond Erste Asset Managementa drugi je na hrvatskom tržištu koji je posvećen investiranju uzimajući u obzir ekološke, društvene i upravljačke rizike (ESG faktore).

Ukratko, fond ima za cilj održiva ulaganja. Bit će fokusiran na kompanije koje svojim proizvodima ili uslugama doprinose zaštiti klime i prilagodbi klimatskim promjenama, smanjenju otpada i zaštiti ekosustava. Postoji više razloga za osnivanje ovakvog fonda, kaže Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Asset Managementa.

Ne sviđa ti se cijena? Pošalji svoju ponudu i jednostavno dogovori cijenu. “ESG principi, ali i regulativa koja je nedavno stupila na snagu, daje novi zamah ovoj vrsti ulaganja, kao i načinu rada i djelovanja, pa i općenito života. ESG principi su nešto što mi kao Erste Grupa smatramo dobrim, zdravim i poželjnim smjerom za daljnji razvoj”, istaknuo je Glavaš. Dodaje kako očekuje iznimno velik interes ulagača jer svatko može doprinijeti održivosti na svoj način.

“Inozemna iskustva također pokazuju velik interes klijenata za ulaganje u ovu vrstu fondova i to smo htjeli ponuditi i našim građanima i klijentima. ESG fondovi su trenutno najbrže rastući segment investicijskih fondova u EU”, tvrdi Glavaš.

Zbog očekivanja nove EU regulative i njezinih zelenih ciljeva, imovina je u europskim održivim fondovima porasla za više od 50 posto u prošloj godini, dosegnuvši 1,1 bilijun eura, kaže Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

“Pritom je u prošloj ‘kriznoj’ godini diljem Europe osnovano više od 500 novih fondova koji su usmjereni na održivost, a više od 250 postojećih je preimenovalo svoju strategiju ulaganja prema ulaganju u očuvanje okoliša. Za razliku od drugih, investicijski fondovi koji su i ranije bili usmjereni na takva ulaganja nisu gubili svoju imovinu u prvom valu pandemijske krize”, kaže Žigman.

Na pitanje koliko takva ulaganja donose zaradu, Josip Glavaš kaže kako, općenito govoreći, ulaganje u kompanije koje slijede ESG principe ima iznadprosječni povrat. “Međutim, treba uzeti u obzir da je ova industrija tek na početku svog razvoja, te zbog toga i ulaganja nose veće rizike. No, svakako treba uzeti u obzir kako je fond namijenjen za dugoročna ulaganja”, ističe Glavaš

Iztok Likar, analitičar HRportfolija, kaže da investicijske prilike postoje i u “zelenim” kompanijama i u onima koje to nisu.

“Prije desetak godina ESG principi nisu bili previše aktualni, no sada je to trend kojem se priključuje i financijska industrija. A bit će sve snažniji u narednim godinama. Makar je kod nas u začetku, kada u ‘zeleno’ investiranje krene jedno društvo za upravljanje, krenut će i druga”, smatra Likar.

U Hrvatskoj se tek očekuje dolazak ESG trenda u financijskoj industriji i to u sljedećih 18 mjeseci, najavljuje Ante Žigman.

“EK je krajem travnja predložila izmjene šest sektorskih propisa koji će urediti uvođenje ‘koncepta’ održivosti u sve elemente poslovanja za investicijska društva, društva za upravljanje fondovima, osiguravajuća društva i distributere, a ako se ti propisi na razini EU parlamenta usvoje ove godine, njihova primjena se očekuje u listopadu 2022.”, zaključio je čelnik regulatorne agencije, donosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments